|
Kejda je částečně prokvašená směs pevných a tekutých
výkalů hospodářských zvířat zředěná vodou. Podle původu
se může jednat o kejdu skotu, prasat a drůbeže. Kejda vzniká v bezstelivových
provozech.
Důležitým kvalitativním znakem kejdy je obsah sušiny. U kejdy
skotu a prasat je žádoucí obsah sušiny od 7,5 do 15 %, u drůbeže
od 15 do 20 %. Organické látky tvoří asi 70 až 80 % sušiny.
Složení
kejdy
Kvalitní kejda je srovnatelná s ostatními statkovými
hnojivy, obohacuje se o organické látky a snadno přijatelné živiny.
Její složení závisí na druhu hospodářských zvířat, krmení,
množství vypité vody, způsobu odklizu a skladování. Nejvíce
je však ovlivněno množstvím technologické a jiné vody, jejíž
obsah by neměl překročit 20 % vyprodukované neředěné kejdy.
Za dobrou kejdu je možno považovat produkt s následujícími
hodnotami:
Žádoucí
obsahy živin v dobré kejdě (ŠKARDA, 1992)
Druh
kejdy
|
Obsah v kejdě
|
Sušina
|
Org.
látky
|
N
|
P
|
K
|
Ca
|
Mg
|
skotu
|
7,5
|
5,5
|
0,4
|
0,1
|
0,4
|
0,1
|
0,04
|
prasat
|
7,5
|
6,0
|
0,6
|
0,2
|
0,2
|
0,2
|
0,05
|
drůbeže
|
15,0
|
10,5
|
1,0
|
0,3
|
0,3
|
1,0
|
0,10
|
Živiny obsažené v kejdě jsou pro rostliny snadno přístupné,
50 – 60 % dusíku je ve formě amoniakální. P, K, Mg jsou vázány
převážně labilních sloučeninách a jsou pro rostliny přijatelné.
Vedle hlavních živin kejda obsahuje i mikroelementy, zejména Zn,
Cu, B, Mo, Mn a Co a růstové látky. Kejda má vysokou biologickou
aktivitu. Probíhají v ní intenzivní přeměny uhlíkatých
a dusíkatých látek. Poměr C : N se pohybuje většinou mezi 5
– 8 : 1. Znalost chemického složení kejdy má zásadní význam
pro její efektivní využití k přímému hnojení, protože
podle obsahu N stanovujeme dávku kejdy. Obsah dalších živin,
zejména P, K, Mg upravujeme dohnojováním průmyslovými hnojivy.
Normativní produkci a složení kejdy uvádí NEUBERG a kol.
(1990).
Normativní
produkce a složení kejdy (% v čerstvé hmotě)
Ukazatel
|
Kejda skotu
|
Kejda
prasat
|
Kejda
drůbeže
|
Roční
produkce t . DJ-1
|
20,9
|
22,2
|
35,1
|
Sušina
|
7,8
|
6,8
|
11,8
|
Organické
látky
|
6,0
|
5,3
|
8,1
|
N
celkový
|
0,32
|
0,50
|
0,96
|
P
|
0,07
|
0,13
|
0,29
|
K
|
0,40
|
019
|
0,31
|
Ca
|
0,13
|
0,24
|
0,94
|
Mg
|
0,04
|
0,04
|
0,06
|
nahoru
Produkce
kejdy
Množství vyprodukované kejdy závisí především na obsahu vody
(který by měl být co nejmenší, tzn. ne více než 10 – 20 kg
technologické vody na 1 DJ a den), druhu zvířat, jeho stáří a
užitkovém zaměření, krmení, množství vypité vody, způsobu
odklizu a ztrátám při skladování.
Produkce
kejdy (na 1DJ) (BAIER, BAIEROVÁ, 1985)
Druh
hosp.zvířete
|
Optimální
produkce
|
Max.únosná
produkce
|
za
1 den (kg)
|
za
rok (t)
|
za
1 den (kg)
|
za
rok (t)
|
Dojnice
|
50
|
18
|
60
|
22
|
Mladý
skot a výkrm býků
|
40
|
15
|
50
|
18
|
Telata
|
50
|
18
|
65
|
24
|
Prasata
|
40
|
15
|
70
|
26
|
Drůbež
|
50
|
18
|
100
|
36
|
nahoru
Skladování
kejdy
Kejdový provoz vyžaduje některá specielní technická zařízení,
jehož základem je skladovací kejdová jímka. Kvalitní uskladnění
kejdy je nedílnou součástí účelného využití kejdy k přímému
hnojení. Jímky musí kapacitně odpovídat produkci a spotřebě
kejdy ke hnojení v daných výrobních podmínkách.
Skladovací prostory se budují:
-
pro
období, kdy se plodiny v osevním postupu pro nepřízeň
počasí nemohou hnojit,
-
pro
případ vzniku nakažlivé choroby a tím překlenutí havarijní
situace.
Potřeba prostoru pro ukládání kejdy při jednojímkovém systému
činí asi 7 – 10 m3 na 1 DJ. Minimální skladovací
doba kejdy je 4 – 6 měsíců. Vážným současným problémem při
výrobě kejdy je nadměrný obsah technologické vody. Objem
produkce a manipulace tím stoupá a hnojivá hodnota kejdy klesá.
Skladovací kapacita jímek musí zahrnovat tzv.havarijní objem.
Pro uskladnění kejdy (včetně vybavení homogenizátory) se
doporučuje budovat u stáje ocelové nádrže a v polních
podmínkách odlehčovací fóliové jímky (objem 600, 1100, 2000 a
3000 m3). Při skladování dochází ke ztrátám
organické hmoty (10 – 30 %), N (25 – 40 =), K (10 – 30 %), P
(do 10 %) a tím i ke ztrátám na sušině (po 24 dnech 10 %).
nahoru
Zásady
Použití
kejdy
Kejda
by se měla používat homogenizovaná hlavně k přímému
hnojení, je možno kejdou hnojit ve všech výrobních podmínkách
následující postupy:
Hnojení kejdou je vhodné kombinovat se zaorávkou slámy nebo
zeleného hnojení, případně v trojkombinaci.
Kejda je vhodným hnojivem k plodinám s delší vegetační
dobou, používá se zejména k okopaninám, jednoletým i víceletým
pícninám, na trvalých loukách a pastvinách a k zelenině.
U zeleniny musí být kejda zapravena do půdy orbou před vegetací.
Kejdou lze hnojit i řepku, mák, bob a obiloviny.
Dávky kejdy se volí podle obsahu dusíku popř. draslíku v hnojivu
a podle nároků pěstovaných plodin (kukuřice na zrno 75 t . ha-1,
obiloviny 30 t . ha-1). U okopanin a jednoletých pícnin
doporučuje ŠKARDA (1982) uhradit kejdou celkovou potřebu dusíku,
u ozimých obilovin 50 % N, u jarních 70 % N. Dávky závisí také
na druhu půdy a termínu aplikace. Současně je nutno bilancovat
množství dodaných organických lýtek a případný schodek
vyrovnat zeleným hnojením nebo slámou. Chybějící množství živin
je nutno vyrovnat minerálními hnojivy. Maximální dávky kejdy
lze aplikovat jen u vybraných plodin a nelze je na stejném pozemku
používat každoročně. Vzhledem k možnému neg. účinku na
kvalitu rostlinných produktů je nutná pravidelná kontrola –
zvláště obsahu NO-3 v rostlině.
Průměrné
doporučené jednorázové dávky kejdy (VANĚK a kol., 2002)
Plodina |
Termín aplikace |
Dávky
(t.ha-1) |
skot |
prasata |
drůbež |
obilniny
|
-ozimy |
před seťovou orbou
brzy na jaře |
30-35 |
20-25 |
10 |
regenerace |
30-35 |
20-25 |
10 |
-jařiny |
na podzim před orbou |
35-40 |
25-30 |
10-15 |
na jaře před seťovou přípravou |
30-35 |
25-30 |
10 |
brambory
|
-
konzumní
|
na
podzim
|
45-60
|
30-35
|
15-20
|
na
jaře
|
45-50
|
30 |
15 |
-
krmné
|
na
podzim
|
55-70
|
35-45 |
20-25
|
na
jaře
|
55-60
|
35-40
|
20
|
cukrovka
|
na
podzim
|
65-70
|
40-45
|
25
|
krmná
řepa
|
na
podzim
|
80-100 |
55-65 |
25-30 |
na
jaře
|
70-90
|
50-60
|
25
|
kukuřice
na siláž, na zrno |
na
podzim
|
80-90
|
55-60
|
25-30 |
na
jaře
|
70-80
|
50-55 |
20-25 |
řepka
ozimá
|
před
seťovou orbou
|
25-30
|
15-20
|
10
|
brzy
na jaře
|
45-50
|
30-35
|
15-20
|
dočasná
louka (na bázi srhy říznačky)
|
systém
dělených dávek po jedn. sečích – 3 seče
|
60-80x |
50-60x |
25-30x
|
zelenina |
1.trať
|
do
80 |
2.trať
|
do
35 |
vinná
réva |
|
30-50
|
xcelková
dávka kejdy – po jednotlivých sečích možno aplikovat kejdu
pouze v oblastech s dostatečným množstvím srážek
Dávky kejdy volíme i s ohledem na druh půdy – na méně úrodných
půdách volíme dávky vyšší, na půdách lehkých volíme dávky
spíše nižší, na lehkých půdách v aridní oblasti dávky
vyšší. Rovněž doba aplikace, resp. ztráty dusíku při rozdílných
termínech aplikace ovlivňují celkovou dávku kejdy. Koeficienty
účinnosti živin v kejdě skotu a prasat v závislosti
na termínu aplikace a druhu půdy jsou uvedeny v návodech do
cvičení.
K hlavním
zásadám efektivního použití kejdy patří:
-
zajistit výměru orné půdy, luk a pastvin, vhodnou pro
aplikaci, svažitost terénu (8 % spád), zrnitostí a chemické složení
půdy, vzdál. pozemků od zdroje kejdy (5 km)
-
nepřipustit nadprodukci kejdy vzhledem k výměře půdy
vhodné pro kejdování (opt. koncentrace je 1000 – 1200 DJ na 800
ha při průměrné roční dávce 30 t . ha-1)
-
pravidelná kontrola obsahu hl. živin a org. hmoty, zejména
při změně krmení
-
zajistit kapacitu jímek na produkci kejdy za 4 – 6 měsíců,
zpracovat harmonogram produkce, zásoby a spotřeby kejdy
-
kejdu aplikovat pokud možno se zel. hnojením nebo slámou
-
vypracování návrhu na využití kejdy v době nepříznivého
počasí a pro případ havárie
-
zajištění výkonného zařízení pro homogenizaci,
dopravu a aplikaci
-
dodržovat zásady bezpečnosti a hygieny práce
Další
možnosti využití kejdy ke hnojení
a)
Hnojivá závlaha kejdou – připadá v úvahu na trvalých
travních porostech nebo ve specielním kejdovém hospodářství.
Hnojí se bez separace buď samotnou kejdou nebo spolu s vodou
v závislosti na stavu porostu a termínu hnojení.
b)
Biologická rekultivace a hnojení výsypek z dolů a
složišť popele – kejda umožní rychlé biologické oživení
rekultivovaných průmyslových odpadů.
c)
Hnojení kejdou prasat v topolbezové plantáži –
tato technologie umožňuje efektivně využít přebytky kejdy
prasat a ušetřit skladovací kapacitu v jímkách a nádržích.
d)
Výroba a využití žampionového substrátu z kejdy
prasat – lze používat jako náhradu za nedostatkový koňský hnůj.
Substrát se připravuje ze směsi slámy, kejdy prasat, doplněné
drůbežím trusem a sádrou.
nahoru
|
|