Statková hnojiva - hnojůvka

 


     Hnojůvka je tekutina, která vytéká z hnoje při zrání na hnojišti. Rozdíl mezi močůvkou a hnojůvkou je hlavně v tom, že močůvka obsahuje pouze malé množství mikroorganismů (původní moč je u zdravých zvířat sterilní), kdežto hnojůvka je na mikroorganismy bohatá (strhuje se sebou velkou část mikrobů z hnoje, které se v ní dále množí). Její množství je velmi variabilní, závisí na kvalitě uskladnění a ošetřování mrvy a na meteorologických podmínkách. Činí 8 – 20 % z uloženého množství chlévské mrvy. Průměrný obsah živin v hnojůvce: 0,11 – 0,14 % N, 0,46 – 0,58 % K, 0,01 % P.

 

autor textu: Prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc.

Poslední aktualizace: 23.01.2004 09:17
 


 

 

 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno