|
Chlévský
hnůj
je zušlechtěná směs podestýlky s tuhými a tekutými výkaly
hospodářských zvířat. Chlévská mrva je substrát nezušlechtěný,
tj. získaný po vyvezení stájí. Teprve fermentací (zráním) z ní
vzniká chlévský hnůj.
Chlévský
hnůj má pro půdní úrodnost tento význam:
-
obohacuje
půdu o snadno rozložitelné uhlíkaté a dusíkaté látky,
které jsou zdrojem energie, CO2 a přijatelných
forem dusíku i ostatních živin.
-
obsahuje
v sušině asi 1 – 2 % mikroorganismů, které příznivě
ovlivňují biologickou půdní činnost.
-
obsahuje
růstové látky, hlavně heteroauxin.
-
je
zdrojem vody (obsah 60 – 80 %).
-
prostřednictvím
org.l. zlepšuje fyzikální a fyzikálně chemické vlastnosti
půdy.
Při
výrobě chlévského hnoje je hlavním úkolem zabezpečit:
-
uchování
co největšího množství org. látek.
-
uchování maximálního množství živin.
Při
dobrém ošetřování chlévské mrvy se ztráty organické hmoty
pohybují od 25 – 30 %. To znamená, že z 1 t chlévské
mrvy se vyrobí 0,7 – 0,75 t hnoje. Při běžném ošetřování
se ztráty pohybují kolem 40 a při špatném až 60 %.
Ke ztrátám organické hmoty přistupují i ztráty živin, které
činí u N – 30 – 40 %, P – 10 %, K – 20%.
nahoru
Složení
chlévského hnoje
Obsah organických látek, sušiny a živin v chlévském hnoji
závisí na použitém krmivu, druhu hospodářských zvířat,
podestýlce a způsobu ošetřování chlévské mrvy.
Složení
chlévského hnoje podle kvality v
% (ŠKARDA, 1980)
|
špatná
jakost
|
přiměřená
|
dobrá
|
Voda
|
82
|
78
|
76
|
Organické
látky
|
14
|
17
|
18
|
N
celkový
|
0,30
|
0,48
|
0,56
|
Fosfor
(P)
|
0,06
|
0,10
|
0,14
|
Draslík
(K)
|
0,33
|
0,51
|
0,58
|
Vápník
(Ca)
|
0,24
|
0,36
|
0,42
|
Hořčík
(Mg)
|
0,03
|
0,04
|
0,06
|
Složení
chlévského hnoje může být velmi variabilní. V průměru
obsahuje 75 – 80 % vody, 20 – 25 % sušiny, z toho 16 –
18 % tvoří sušina organických látek.
Průměrný
obsah živin v chlévském hnoji:
N
– 0,4 – 0,5 % |
CaO
– 0,6 % |
P2O5
– 0,15 – 0,25 % |
MgO
– 0,1 % |
K2O
– 0,6 – 0,7 % |
Poměr
C : N = 20 – 30 : 1 |
Dále
chlévský hnůj obsahuje všechny ostatní makro- i mikroelementy
jako S, Fe, B, Mn, Cu, Zn, Mo aj. Obsah živin závisí na druhu
hnoje – nejbohatší je hnůj králičí, slepičí, husí.
Rostlinné živiny se v chlévském hnoji nacházejí v organické
i minerální formě. Dusík je přítomen ze 70 % v organické
formě, 29 % činí N – NH4 a 1 % N – NO3.
Organický podíl hnoje je asi z 85 – 90 % ve formě
polorozložené, ale nehumifikované org. hmoty. Zbytek tvoří
humusové látky.
nahoru
Produkce
chlévského hnoje
Produkce
chlévského hnoje, obsah sušiny, organických látek a živin závisí
na druhu zvířat, jejich stáří, krmení, způsobu ustájení,
množství a druhu steliva, počtu ustájených zvířat a počtu
ustájení ve stáji. Proto jsou výpočty produkce zatíženy značnými
chybami.
Průměrné
složení čerstvého hnoje v % (Richter,
Římovský, 1996)
Ukazatel
|
Hovězí
střední jakosti
|
Koně
|
Ovce
|
Drůbež
|
Sušina
|
24,0
|
25,0
|
25,0
|
31,0
|
Organické
látky
|
17,0
|
20,0
|
20,0
|
25,0
|
N
celkový
|
0,48
|
0,65
|
0,85
|
2,80
|
Fosfor
(P)
|
0,11
|
0,13
|
0,14
|
1,25
|
Draslík
(K)
|
0,51
|
0,52
|
0,66
|
1,23
|
Vápník
(Ca)
|
0,37
|
0,21
|
0,25
|
0,25
– 1,00
|
Hořčík
(Mg)
|
0,08
|
0,11
|
0,12
|
0,06
– 0,08
|
Nejpřesnější
způsob stanovení produkce chl. hnoje je vážením. Pokud použijeme
výpočtu, vychází se z produkce chlévské mrvy, od níž se
musí odečíst ztráty vzniklé při zrání. k výpočtu
produkce je možno využít následujících postupů:
1. Podle LEMNERMANA:
hmotnost zvířete
x faktor
(v kg)
(0,072)
2.
Podle VOLFA:
[ ( sušina krmiva
/ 2 ) + sušina steliva ] x
4
3.
Podle ŠKARDY:
[ sušina píce + sušina steliva
]
x 2,25
V průměru
se získává 36 kg chl. mrvy na 1 DJ za den. Odečtením ztrát,
které při dobrém ošetření činí v průměru asi 30 %,
vypočteme produkci chlévského hnoje, s níž můžeme počítat
při sestavování plánu hnojení. Na 1 DJ (500 kg živé hmotnosti
zvířat) se počítá průměrná roční produkce 10 t chlévského
hnoje.
nahoru
Způsoby
výroby chlévského hnoje
Zrání chlévské mrvy ve hnůj je složitý biochemický proces, při
kterém jednotlivé komponenty chl. mrvy podléhají částečnému
odbourávání činností mikroorganismů, zejména bakterií,
aktinomycet a plísní. O intenzitě odbourávání rozhoduje přístup
vzdušného kyslíku, teplota a vlhkost prostředí. V aerobních
podmínkách postupuje odbourávání organických látek mnohem
rychleji než bez přístupu vzduchu, čímž dochází k velkým
ztrátám. Aby tyto ztráty byly co nejmenší (úplně je odstranit
nelze), byly vypracovány různé technologie zušlechťování chlévské
mrvy a výroby chlévského hnoje:
1.
Výroba za studena
Princip spočívá v urovnání chlévské mrvy, jejím okamžitém
utužení, ovlhčení, případně i zakrytí s cílem dosáhnout
pozvolného, částečného odbourání organické hmoty. Toho se
dosáhne v mírně aerobních podmínkách při optimálním zvýšení
teploty a dostatečné vlhkosti. Za omezeného přístupu vzduchu se
organické látky rozkládají pomaleji a tento rozklad je zpomalován
i vzniklým metanem podle reakce:
(C6H10O5)n + (H2O)n
---------> (3CH4)n
+ (3CO2)n
Bloky
se zakládají o šířce 3,5 – 4 m a různé délce podle
produkce chlévské mrvy. Mrva se vrství do výšky 3 m. Ztráty na
uhlíkatých a dusíkatých látkách se omezují tím, že blok se
zakrývá zeminou.
Za
studena může být chlévský hnůj vyráběn:
-
ve stáji – na hluboké podestýlce – umožňuje získat
kvalitní hnůj s malými ztrátami na organických látkách
a živinách (odpadá nepříznivé působení povětrnostních
podmínek a mrva je přitom utužována dobytkem. Odpadá denní
odklízení. K nevýhodám patří vyšší spotřeba slámy
(6 – 8 kg na kus a den), nedokonalé provlhčení slámy, značné
ztráty dusíku při nevhodné manipulaci a hygienické potíže
– doporučuje se přidávat 0,5 – 1 kg superfosfátu na DJ a
den.
-
na
přídvorském hnojišti – při tomto způsobu je předpoklad,
že bude zpracování mrvy věnována pravidelná péče a vytvořeny
optimální podmínky pro výrobu kvalitního hnoje (urovnání,
utužení, vlhčení apod.). Nevýhodou je nutnost nákladného
budování hnojiště (2,5 – 3 m2 ba DJ při vyvážení
2x ročně) a nepropustným a vhodně spádovaným dnem k jímce
na hnojůvku.
-
na
polním hnojišti – buduje se na okraji honů a tím umožňuje
rychlé vyhnojení při dokonalejším využití rozmetadel i
lidské práce. Nevýhodou je denní odvoz chlévské mrvy. Chlévská
mrva se ukládá do bloků nebo se shrnuje do hromad krechtového
tvaru. Polní hnojiště by se měla používat jen výjimečně
a po dobu 1 roku. Z ekologického hlediska mají být
alespoň opatřena stružkou a jímkou na hnojůvku.
2.
Výroba za horka
Chlévská mrva se ukládá do bloků (jako za studena), ale ponechává
se bez utužení několik dnů načechraná. Stlačuje se až po zahřátí
na 55 – 60 °C,
čehož se v aerobních podmínkách docílí za 3 – 6 dnů
(v letním období dokonce po 2 – 3 dnech). V načechrané
mrvě aerobní bakterie rozkládají organické látky z větší
části až na vodu a oxid uhličitý podle rovnice:
(C6H10O5)n + (H2O)n
+ (6O2)n
---------> (6CO2)n
+ (6H2O)n
Po utužení dojde prakticky k zastavení činnosti termofilních
bakterií a tím i k omezení rozkladných procesů. Podmínkou
správného zrání mrvy za horka je dostatečná počáteční
vlhkost, velmi dobré utužení, pravidelná kontrola teploty.
Větší pracovní náročnost a vyšší ztráty na organické hmotě
jsou hlavními příčinami, proč se tento způsob v praxi
neujal.
3.
Kompostování chlévské mrvy
Princip spočívá ve smíchání chlévské mrvy se zeminou v poměru
8 – 10 : 1 a ukládání do bloků. Maximální humifikace probíhá
při teplotě 40 – 60 °C
a optimální vlhkosti 60 – 80 %. Provádí se na polním hnojišti,
přičemž je nutné provést tyto operace:
-
naorání
zeminy a shrnutí
-
promíchání
mrvy se zeminou a přidání superfosfátu
-
úprava
do tvaru krechtu (výška 1,5 m; šířka základny 4 m, délka
podle potřeby)
-
zavlažování
močůvkou (na 50 – 60%)
-
překopání
(za 4 – 6 týdnů – po dosažení teploty 50 – 60 °C)
a opětovná úprava krechtového tvaru
Každodenně založené množství kompostu se překryje slabou
vrstvou zeminy, čímž zabraňujeme úniku čpavkového dusíku,
který se na počátku zrání ve větší míře uvolňuje.
Po založení kompostu se zvýší teplota, proto za 10 dnů po založení
zavlažíme. Po 4 – 5 týdnech je nutné kompost překopat a převrstvení
opakovat za 8 – 10 týdnů po založení. Při zrání kompostu
vede proces humifikace ke stabilizaci organických látek a ke zvýšené
tvorbě huminových kyselin i vlastního humusu. Kvalita procesu
vede k tomu, že nedochází ke ztrátám dusíku.
Kompostování chlévské mrvy umožňuje získání velmi kvalitního
statkového hnojiva při menších ztrátách na org. hmotě i na živinách.
Současně se v průběhu kompostování tvoří více stabilních
humusových látek. Tento způsob se v praxi nerozšířil pro
vyšší náklady a větší pracovní náročnost.
4.
Zušlechťování chlévské mrvy metanovým kvašením
Tato technologie je založena na anaerobním kvašení chlévské
mrvy za současné produkce hořlavého plynu – především CH4,
kterého lze využít ke svícení, topení, pohonu motorů. Zkvašování
probíhá ve speciálních uzavřených komorách nebo zvonech činností
bakterií metanového kvašení:
(C6H12O6)n
---------> 3CH4)n
+ (3CO2)n
Výhodou
jsou nízké ztráty na organických látkách – činí asi 15 %.
Zlepšování
kvality chlévského hnoje
Provádí se přidáváním fosforečných hnojiv. Tímto se zvyšuje
obsah fosforu v hnoji (původní obsah je nízký), omezují se
ztráty čpavku těkáním a pokud se používají na hluboké
podestýlce, zlepšují stájové klima. Všechny tyto aspekty řeší
použití práškového superfosfátu.
a)
Superfosfát obsahuje vodorozpustný fosfor ve formě Ca(H2PO4)2.
Při jeho použití vzniká:
Ca(H2PO4)2 + 2 CaSO4
+ 2NH3
--------->
(PO4)2 + 2(NH4)2SO4
b)
Superfosfát obsahuje asi 2 % volné kyseliny fosforečné a
vázanou kyselinu sírovou.
Při jeho použití vzniká:
H3PO4 + 3 HN3
---------> NH4)3PO4
CaSO4 + (NH4)2CO3
---------> NH4)2SO4
+ CaCO3
Doporučuje se přídavek 1 – 2 % hnojiva na hmotnost mrvy (10 –
20 kg superfosfátu na 1 t mrvy). Superfosfát je vhodné přidávat
při naskladňování mrvy na hnojišti. Při použití 20 kg
superfosfátu na t mrvy se původní ztráty 35 % N snižují na 23
%. Dvojnásobná dávka superfosfátu snižuje ztráty N na 3,1 %
(DUCHOŇ, 1959). Podstatně se kvalita hnoje zvyšuje při lehkém
zastřešení hnojiště, protože omezuje přímý vliv povětrnosti.
nahoru
Zásady
pro použití chlévského hnoje
Pravidelné hnojení půd chlévským hnojem je pro udržení půdní
úrodnosti nezbytné. Jinak dojde k poklesu obsahu humusu a
zhoršují se i ostatní půdní vlastnosti.
Ke hnojení se používá hnůj dobře vyzrálý obvykle 1x za 3 –
4 roky v průměrné dávce 30 – 35 t . ha-1. Má-li
být optimálně využit, je nutné, aby byl rovnoměrně aplikován
na pozemek a ihned orbou zapraven do půdy, jinak dochází ke ztrátám.
Zaorávka se provádí na těžkých půdách mělčeji, na lehkých
hlouběji.
Hnůj se používá hlavně k plodinám s delší vegetační
dobou, které jsou náročné na živiny a organickou hmotu. Jedná
se zejména o okopaniny (cukrovka, brambory), jednoleté pícniny, některé
druhy olejnin, zeleniny (hl. košťáloviny a plodová zelenina) a
vytrvalé kultury (vinice a ovocné sady). Při zvýšené
koncentraci obilovin v osevním postupu (nad 50 %) je možno
použít nižší dávky chlévského hnoje (kolem 20 t. ha-1)
i k obilovinám, zejména v horších půdně klimatických
podmínkách. Při hnojení je na lehčích půdách doporučován
cyklus 2 – 3 letý, na těžších 3 – 4 letý. K plodinám
vysévaným brzy na jaře je nutno hnojit chl. hnojem na podzim
(cukrovka). Pozdní hnojení ochuzuje půdu o vláhu a dochází k dusíkové
depresi, která vede ke stagnaci růstu a vývoje mladých rostlin
cukrovky. Relativně nejmenší problémy činí jarní aplikace chl.hnoje
k bramborám na lehkých půdách s vysokými srážkami.
Ideální je zaorávat chl.hnůj na podzim s celou dávkou P a
K hnojiv. Lehké půdy, hlavně v humidních podmínkách,
je vhodnější hnojit na jaře, v suchých podmínkách na
podzim.
Dávky hnoje kolísají od 20 do 50 t . ha-1. U obilovin
se pohybují kolem 20 t, u okopanin 30 – 35 t, u jednoletých pícnin
a olejnin 25 – 30 t a u zelenin kolem 40 t. ha-1.
nahoru
|
|