Tato reakce je podmíněna koncentrací volných vodíkových iontů a jejich poměrem k OH- iontům v půdním roztoku. Je vytvářena kyselinou uhličitou, vodorozpustnými organickými kyselinami a hydrolyticky kyselými solemi. Stanovuje se potenciometrickým měřením pH ve vodní suspenzi půdy nebo v extraktu půdy destilovanou H2O. Aktuální půdní kyselost má bezprostředně vliv na chemické a biochemické procesy v půdě a na výživu a vývoj rostlin i půdních mikroorganismů. Aktivní půdní reakci vyjadřujeme jako pH v H2O (pH/H2O).
Půdu vyluhujeme destilovanou vodou v poměru 1 : 2,5. Na technických váhách odvážíme 10 g jemnozemě (1 nebo 2 mm) a vpravíme do 100 ml kádinky. Pipetou přidáme 15 ml převařené destilované vody (vychladlé), zakryjeme hodinovým sklíčkem, krouživým pohybem zamícháme a necháme stát přes noc. Druhý den po promíchání změříme pH přímo v suspensi pomocí skleněné a kalomelové elektrody na vhodném pH-metru.
Předchozí |
Autor: Petr Škarpa Datum poslení aktualizace stránky: 13. 10. 2020 |
Následující |