Úvod
Analýza půd
Analýza substrátů
Analýza závlahové vody
Analýza hnojiv
Hnojiva organická
Chlévská mrva a hnůj
Zásady odběru
Stanovení sušiny
Stanovení obsahu org. látek
Stanovení celkového dusíku
Stanovení rozpustného dusíku
Močůvka a kejda
Hodnocení kvality org. hnojiv
Hnojiva minerální
Analýza rostlinné hmoty
Optimalizace hnojení dle ARR
Literatura

           © 2009

Chlévská mrva a chlévský hnůj

Surovinou pro výrobu chlévského hnoje je chlévská mrva. Zráním přechází chlévská mrva na chlévský hnůj, což je tmavá snadno rýpatelná hmota. Páchne slabě amoniakem. Zbytky steliva jsou patrné, ale dají se mechanicky snadno oddělit.

Odběr průměrného vzorku je vzhledem k povaze hnojiva značně problematický. Proto, aby byl vzorek reprezentativní, musí být odebraný dostatečný počet dílčích vzorků, ve kterých budou rovnoměrně zastoupeny všechny složky tvořící chlévskou mrvu či chlévský hnůj tj. podestýlka, zbytky krmiva a výkaly.

Zpět na předchozí stránku    

Předchozí Autor: Petr Škarpa
Datum poslení aktualizace stránky:  27. 01. 2010
Následující