Úprava pH půdy
a vápnění
Cukrovka je plodina, které vyhovuje neutrální půdní reakce. Na kyselých
půdách se nedoporučuje vůbec
pěstovat. Cukrovka velmi dobře reaguje na vápnění, kterým zajišťujeme
optimální hodnotu pH půdy (kolem 7,0), ale i nezbytný vápník pro potřebu
rostlin. Není-li půdní reakce v pořádku,
snižuje se výrazným způsobem přírůstek sušiny kořene i listů (viz
graf 1
).
Cukrovka v průměru odčerpá
na 1 ha až 72 kg Ca chrástem a 16 kg Ca bulvami. Nejvíce vápníku se v
listech a řapících kumuluje podle Brava et.al.
(1989) v průběhu měsíce srpna, v bulvách naopak před sklizní (viz
graf 2
).
Přitom koncentrace vápníku v listech se podle
pokusů v Broom´s Barn pohybuje v rozmezí 0,7-1,6 % a v kořenech
0,16-0,35 %.
Nepříznivou hodnotu pH musíme upravit
melioračním vápněním. Dávky CaO v t.ha-1
jsou uvedeny v následující
tabulce 1
.
Při stanovení dávky
vápenatého hnojiva by jednorázová dávka vyjádřená v Ca neměla překročit
l,4 tun u písčitohlinitých půd
(PH) a 2,1 tun u hlinitých až jílovitých půd. Pokud vychází potřeba vápnění
vyšší než je přípustná maximální dávka, doporučenou dávku je nutné
rozdělit a aplikovat ji během 2-3 let. Vápnění
je třeba provést zásadně na podzim se zapravením do hluboké orby. Lepší než
k cukrovce je vápnit předplodinu .
Pokud provádíme vápnění
pravidelně formou udržovacích dávek, výrazné snížení pH a následně
meliorační vápnění
nám nehrozí. Dávku pro udržovací vápnění pak volíme na základě výsledků kontroly
úrodnosti půdy (tab.
2
).
Udržovací vápnění je možno
provádět na podzim nebo i na jaře. Vždy je však nutné provést po
aplikaci zapravení hnojiv do půdy kultivačním
nářadím nebo orbou. Vápnění zejména CaO nikdy
neprovádíme společné s hnojením chlévským hnojem. K vápnění
můžeme použít různé druhy vápenatých hnojiv.
Úprava půdní reakce vápněním
se v řepařském výrobním typu provádí nejčastěji
saturačními kaly, mletým vápencem nebo dolomitickým vápencem. Použít
však můžeme i jiná hnojiva např. vícesložková
obsahující vápník.
Saturační kaly
nejlevnější vápenaté hnojivo
obsah dalších živin a organických látek
vhodná forma vápníku
Dávka se pohybuje mezi 4-10 t.ha-1 podle půdního
druhu a pH půdy. Chemické složení saturačních kalů uvádí
tabulka 3
.
Sušina saturačních kalů
se pohybuje mezi 50 - 70 % podle funkčnosti
kalolisů. Většinou se nechávají před rozmetáním
přemrznout a odležet 1 rok na hromadách na poli, což u saturačních
kalů o vyšší sušině není nutné. Chemické
složení kalů se může významně lišit podle zdroje vápence, uplatněné
pěstitelské a zpracovatelské technologie.
V saturačních kalech
je Ca obsažen ve formě uhličitanu
vápenatého. Dodavatelé cukrovky mohou nárokovat 6 % kalů
(50 % sušiny) na dodanou cukrovku, což při výnosu 50t cukrovky po hektaru
představuje cca 3 t saturačních
kalů na ha půdy oseté cukrovkou.
Vápenec (CaCO3)
Vápenec je nejvhodnějším
vápenatým hnojivem. Zpravidla se distribuuje jako jemně mletý a
odlišuje se čistotou. Vysokoprocentní
vápence obsahují nad 90 % CaCO3, nízkoprocentní pak mají cca
70-80 %. Většina vápenců obsahuje v příměsi
také hořčík ve formě uhličitanu
hořečnatého. Podle jeho obsahu pak označujeme
směs uhličitanu hořečnatého
s vápenatým jako vápenec (do 10 % MgCO3), dolomitický vápenec
(10- 23 % MgCO3), vápenatý dolomit (23-41 % MgCO3) a
dolomit (41-46 % MgCO3). Pro vápnění
cukrovky je vhodné uplatnit vápence s vyšším obsahem hořčíku
a to nejenom tehdy, když se jeho obsah pohybuje v oblasti nízké a vyhovující
zásoby, ale také protože cukrovka patří k
plodinám, které jsou na hořčík velmi náročné.
Výhoda aplikace hnojiv s uhličitanovou
formou vápníku spočívá v jejich
dlouhodobém působení a citlivosti k půdnímu
prostředí, zvláště pak půdnímu mikroedafonu.
Pálené vápno (CaO)
Pálené vápno slouží především
tam, kde je nutné provést velmi rychle úpravu půdní reakce. Má silný
alkalický účinek a je vhodné do půd
těžkých a středních s dobrou sorpční kapacitou. Jeho použití do
biologicky činných půd
a před setím není vhodné. Jeho aplikace je vhodnější spíše k předplodině. V
poslední době se také používají minidávky hašeného vápna na jaře při
zpracování půdy (pálené vápno se nechá vyhasit na hromadě,
až se rozpadne na malé kousky). Používají se dávky cca 0,5 t.ha-1
se zapravením do půdy před setím cukrovky.
Tyto dávky nenapravují ani tak nedostatky ve vápnění, ale spíše působí
proti povrchovému škraloupu při
vzcházení cukrovky a vytvářejí příznivou půdní strukturu v povrchové
vrstvě.
nahoru
Hnojení
organickými hnojivy
|
chlévský hnůj | kejda |
komposty | sláma |
zelené hnojení |
nahoru Pravidelné doplňování
organických látek do půdy je základem dobrého hospodaření. Bez vyrovnané
bilance organických látek se snižuje obsah humusu a zhoršují se
výrazně agrochemické vlastnosti půdy.
Statkovými hnojivy do půdy dodáváme snadno
rozložitelnou organickou hmotu, makro i mikroživiny v přijatelných
formách, mikroorganismy, které zvyšují biologickou činnost půdy
a také růstové látky. Dodání organických hnojiv do půdy
zpravidla příznivě působí na fyzikálněchemické vlastnosti, podporují
tvorbu drobtovité struktury, zlepšují se retenční
schopnosti a zvyšuje se využití aplikovaných minerálních hnojiv, je příznivě
ovlivněn teplotní režim půdy a zlepšuje se pronikání kořenů. Cukrovka patří
k plodinám, které velmi dobře na
organické hnojení reagují a je možno k ní aplikovat prakticky všechna
statková i průmyslové vyráběná organická
hnojiva. Při aplikaci je ale třeba vycházet ze specifik jednotlivých druhů
organických hnojiv a přizpůsobit se jim tak, aby jejich hnojivé hodnoty bylo
maximálně využito a nedošlo přitom ke
zhoršení půdních vlastností, případně následně poškození porostu. Nejčastěji
jsou používána stájová hnojiva, i když jejich produkce se s poklesem
stavu hospodářských zvířat na 0,42 DJ.ha-1
zemědělské půdy výrazně snížila, ve značné míře
je zaorávána sláma a posklizňové zbytky. Ve vlhkých létech můžeme počítat
se zeleným hnojením. Při aplikaci musíme
vycházet z chemického složení a vlastností organického hnojiva (tab.
4 ).
Chlévský hnůj
Ze stájových hnojiv je nejčastěji
používán chlévský hnůj v dávce 30 - 40 t.ha-1. Vyšší dávky
hnoje nejsou výrazně účinnější
a snižují rentabilitu pěstování cukrovky. Při použití vyšších dávek hnoje je
lepší hnojit hnojem k předplodině cukrovky, než k cukrovce samotné. Vysoké
dávky hnoje vedou vždy k luxusnímu příjmu
jak dusíku tak draslíku a výsledkem je snížená hodnota cukernatosti, vysoká
hodnota α-aminodusíku a draslíku v bulvě.
Toto má dopad na technologické zpracování v cukrovaru a v případě výkupu
cukrovky podle PCM (procento cukru v melase) snižuje realizační cenu
cukrovky pro pěstitele.
Technika hnojení chlévským hnojem spočívá
v jeho stejnoměrném rozmetání na strniště nebo
na podmítku a zapravení mělkou orbou
nejlépe v termínu od 15.8.-15.9., nejpozději do konce září s pozdější
hlubokou přeorávkou. Aplikace chlévského hnoje
v pozdějších termínech způsobuje snížení cukernatosti a zvýšení
hodnoty α -aminodusíku z důvodu
zpožděné mineralizace organických látek a pozdějšího uvolňování dusíku.
Pozdní zaorávka chlévského hnoje je zcela nevhodná. Hnůj
je třeba po aplikaci co nejrychleji zapravit, protože dochází zvláště
při slunečném počasí k velkým
ztrátám na hnojivé hodnotě (tab.
5
).
Důležitá je i kvalita
chlévského hnoje, která souvisí se způsobem jeho uložení. Urovnaná a utužená
chlévská mrva dává předpoklad pro anaerobní fermentaci, pro kterou jsou
charakteristické výrazně nižší ztráty na organické hmotě
i živinách. Dochází také k částečné
likvidaci plevelných semen, což dává záruky nižšího zaplevelení pozemku.
zpět
Kejda
Použití kejdy v pěstitelských
technologiích u cukrovky je možné i když není tak obvyklé. Kejda má
srovnatelný hnojivý účinek s chlévským
hnojem nebo N, P, K minerálními hnojivy a
intenzita mikrobiální činnosti půdy
po společné aplikaci kejdy se slámou nebo zeleným hnojením je daleko
vyšší, než po hnojení hnojem.
Největším problémem při
použití kejdy bývá její rozdílné složení a to často i v rámci jednoho
podniku. Pro kejdu a její uplatnění je
rozhodující její sušina. Ta by neměla klesnout pod 5 %. Pokud je tento parametr
splněn, není třeba o vysoké hnojivé hodnotě
pochybovat. Ta je mimo jiné dána velmi úzkým poměrem C : N (4-8 : 1),
který podmiňuje rychlost přeměn organických
látek v půdě. Po aplikaci kejdy dochází velmi rychle k rozvoji
mikrobiální činnosti v půdě
a proto je nezbytné ji kombinovat se zaorávkou slámy tak, aby měly
mikroorganismy dostatek uhlíkatých skeletů potřebných pro jejich
metabolismus a nedocházelo k rozkladu stabilních organických látek v
půdě. Používají se dávky do 50 m3
při sušině min. 5-7 % (tab.
6 ).
Čím větší
je sušina kejdy, tím menší dávka se používá. Větší dávky snižují
cukernatost. Aplikace kejdy s nižší sušinou (pod 5 %) působí
negativně na strukturu půdy, způsobuje rozplavování půdních částic.
Vzhledem k tomu, že kejda obsahuje značné
množství látek stimulační povahy (heteroauxiny),
musíme počítat s větším
výskytem plevelů v porostech cukrovky.
Kejda by se měla aplikovat
vždy kvalitní technikou (např. hadicovými aplikátory) s ohledem na
plošné rozmístění hnojiva a zhutnění půdy.
zpět
Komposty
Využití statkových, průmyslových
a speciálních kompostů má při hnojení cukrovky spíše okrajový význam.
Jejich složení je velmi proměnlivé, většinou
mají vyšší obsah dusíku, než chlévský hnůj a proto se nepoužívají
takové dávky (pro cukrovku) jako u hnoje. Podle současných
platných norem musí průmyslový kompost
obsahovat minimálně 25 % spalitelných látek a
0,6 % celkového N v sušině. Před stanovením dávky kompostu by měl
být vždy k dispozici analytický rozbor hlavních živin, který by měl být
doplněn i o stanovení hodnot rizikových prvků. Limitní hodnoty by neměly v
žádném případě přesáhnout hodnoty uvedené v
tab. 7
.
Dávka kompostu by neměla pod cukrovku
překročit 20 t·ha-1.Vysoké dávky a kompost zaoraný pozdě
na podzim vždy působí silně negativně na
kvalitu cukrovky, většinou se jedná o vysokou hodnotu PCM a nízkou cukernatost.
zpět
Sláma
Hnojení slámou je i při hnojení cukrovky velmi
aktuální. Sláma má vysoký obsah organických látek, které jsou velmi
cenné pro tvorbu stabilních organických látek v půdě
tj. humusu. Slámu je zapotřebí nařezat,
případně rozštípat a rovnoměrně po pozemku rozvrstvit. Při nepravidelném
rozvrstvení se vytváří v půdě po
zapravení shluky, ve kterých se sláma velmi špatně rozkládá a je
zdrojem inhibičních látek (obr.
1 ).
Pro dobrý rozklad slámy musíme upravit poměr
C : N. Zde můžeme, jak již bylo uvedeno výše, použít kejdu, močůvku nebo
hnojůvku. Pokud
nemáme tekutá stájová hnojiva k dispozici, využijeme dusíkatá minerální
hnojiva. Vhodná je také aplikace melasových výpalků
(např. Betaliq). Pro optimální průběh mineralizace je nutné aplikovat cca
8-12 kg dusíku na každou tunu zaorávané slámy. Vzhledem k tomu, že se
při hnojení slámou imobilizuje také značné
množství síry, není na závadu aplikovat dusíkatá hnojiva se sírou.
zpět
Zelené hnojení
Je vhodné provádět u podniků
se specializací pouze na rostlinnou výrobu a na pozemcích s vysokým
zastoupením obilovin v osevním sledu. Příznivě se uplatňuje také na půdách s
nižší úrodností. Prokazují to výsledky dosažené při
pěstování hořčice a svazenky na 10 % sklizňové
plochy cukrovky (cca 380 ha) cukrovaru Anklam v Německu.
Výnos po meziplodinách vzrostl v průměru o více jak 2 t.ha-1
(16 % cukernatost), což přispělo tak k vyšším
tržbám z hektaru (graf
3
).
Byl zaznamenán pozitivní vliv na půdní úrodnost, strukturu a podíl
organických látek v půdním profilu.
Zelené hnojení zajišťujeme
zpravidla podsevem do krycí plodiny nebo formou strništní plodiny. Smyslem
zeleného hnojení k cukrovce je navrácení snadno rozložitelné organické hmoty
do půdy, omezeno je rovněž vyplavování živin z
půdního horizontu a snižuje se také zaplevelení pozemku. K vhodným meziplodinám
pro řepařské půdy patří:
podsevy v obilovinách - jetel plazivý ve směsce
s travinami, např. jílek mnohokvětý,
luskoviny a jejich směsky s jílkem
- bob, vikev, hrách, peluška, lupina,
svazenka vratičolistá -
velmi vhodná tam, kde nemůžeme pěstovat
brukvovité rostliny kvůli výskytu háďátka
řepného, má také částečně
antinematodní účinek (nutný vysoký výsevek),
brukvovité rostliny - pouze na půdách,
kde není výskyt háďátka, neboť ho podporují v rozmnožování. Pokud
se háďátko v půdě vyskytuje, lze použít
antinematodní odrůdy ředkve olejné a
hořčice bílé.
Tyto plodiny snižují výskyt háďátka
řepného, nutný je však časný výsev v červenci
až srpnu. V současnosti se objevují i
nové antinematodní plodiny jako je například
speciální odrůda koukolu polního.
zpět
nahoru
Hnojení
minerálními hnojivy
|
hnojení dusíkem
|
hnojení fosforem
|
hnojení draslíkem
|
hnojení hořčíkem
|
hnojení sírou
|
hnojení sodíkem
|
nahoru
Hnojení dusíkem
Dusík ve výživě cukrovky
hraje významnou úlohu. Na jedné straně podmiňuje výnos, avšak na straně
druhé může negativně ovlivnit jeho
kvalitu. Pro výživu rostlin dusíkem je u cukrovky nutné zajistit minimálně
nezbytné množství N pro vytvoření dostatečné listové plochy od počátku
vegetace, aby po této fázi následovalo období jeho minimálního příjmu,
které příznivě působí na růst bulev a jejich cukernatost. Růst listů v 1.
polovině vegetace odčerpává značné
množství dusíku. Dostatečná listová
plocha je základem pro intenzivní fotosyntetickou
činnost a předpokladem
pro vysoký obsah cukru v bulvě cukrovky. Pouhý počet listů
na rostlině není rozhodující, významná je jejich velikost a listová plocha.
Pokud je rostlina stresována nedostatkem dusíku vyvinou se listy malé
a klesá tak fotosynteticky aktivní plocha. Rovnoměrný
přísun dusíku je velmi významný, protože jednotlivé listy jak vyplývá
z
grafu 4
se vyvíjí a rostou poměrně dlouho.
Je-li dávka dusíku zvolena optimálně, je
zajištěn nárůst dostatečně velké listové
plochy, zvyšuje se také výkonnost rostliny a obsah cukru v kořeni
cukrovky (viz
graf 5
,
tab. 8
).
Jak již bylo uvedeno, důležité
je správně zvolit dávku dusíku. Ta může být samozřejmě značně
odlišná. Dřívější anglické zkušenosti
udávají dávku mezi 120-180 kg N.ha-1. V současnosti
se poznatky o hnojení dusíkem přehodnocují
směrem k nižším dávkám dusíku na hektar.
V hnojení dusíkem, ale také draslíkem je v
západoevropských intenzívně řepařících
zemích všeobecný trend přehodnocovat nároky
cukrovky na tyto živiny a snižovat hnojení při současném zvyšování
výnosu polarizačního cukru z hektaru
(zkušenosti z Německa a Velké Británie). Je to
dáno lepší schopností nových odrůd
cukrovky využívat živiny na svůj růst (graf
6
),
souvisí to samozřejmě i se zlepšujícími se klimatickými podmínkami (teplo,
CO2), svou roli zde sehrávají také půdní
podmínky. Je třeba mít na zřeteli, že intenzita hnojení je v těchto
státech na podstatně vyšší úrovni než v ČR a dá se zde předpokládat
vyšší efekt „staré půdní síly“, který se
může právě u cukrovky velmi dobře uplatnit.
Nezbytné množství dusíku pro výnos kolem 8-10 t polarizačního
cukru z hektaru (50-60 t kořene a 40-45
t chrástu) v podmínkách ČR je oproti
praxi západoevropských států vyšší a
představuje cca 240 kg.ha-1. Dle rakouských zkušeností je
na každých 10 t výnosu kořene na hektar
potřebná dávka asi 45 kg N. To platí zvláště
do hranice výnosu 40 t.ha-1. Na každých dalších 10 t.ha-1
nad 40 t.ha-1 je potřeba asi 20
až 30 kg N na hektar. Složitost optimalizace dávky dusíku je závislá
na přístupnosti zdrojů N a ty závisí na
teplotě, vlhkosti a provzdušněnosti půdy,
předplodině, organickém hnojení, meziplodinách apod. Z toho lze odvodit, že
jak potřeba dusíku u cukrovky, tak jeho mobilizace pro výživu rostlin se
mění.
Odběr dusíku během vegetace
(5. – l0. měsíc) vykazuje různou dynamiku (graf
7
).
Z výsledků pokusů prováděných ve Velké Británii vyplývá, že od poloviny
května do poloviny června odběr N
porostem cukrovky významně roste a může
přesahovat až 5 kg N.ha-1 za den. Příjmové
rozpětí během těchto měsíců se pak pohybuje v rozmezí 1,6-5,4 kg N za
den. Paralelní studie probíhající ve Francii při
dosahovaném vysokém výnosu cukrovky ukazovala odběry dusíku v průběhu měsíce
června na úrovni okolo 3 kg.ha-1.den-1. Jakmile
dojde k úplnému zakrytí řádků a zapojení
porostu, začne být dusík redistribuován do kořene.
Postupně během vegetace příjem dusíku rostlinou klesá a dle britských
zkušeností se v průběhu měsíce srpna až
do sklizně pohybuje na úrovni cca l kg N.ha-1.den-1.
Přitom cca 80 % dusíku směřuje do kořene.
Jak tedy vyplývá z výše uvedených skutečností,
cílem dusíkaté výživy je podpořit raný vývoj
rostlin. Celkový příjem N v prvních 30
dnech je však velmi malý a proto při větších srážkách v dubnu a počátkem
května může na lehčích půdách
dojít k jeho vyplavení do hlubších vrstev (60-90 cm), což může negativně
působit na nežádoucí zvýšený příjem
dusíku v druhé polovině vegetace, kdy se cukrovka svým kořenem k
vyplavenému N dostane. Jako výhodné se jeví dosažení vyššího obsahu dusíku v
blízkosti kořenového systému mladých
rostlin. Toho lze dosáhnout hnojením cukrovky do
řádků při setí (technologie hnojení „pod
patu").
Naopak hnojení dusíkem v červnu
či později
výrazně snižuje cukernatost a rovněž přispívá ke zvýšení obsahu
škodlivého dusíku (aminokyselin, amidů a
betainu) tj. látek, které působí silně melasotvorně. Z těchto
důvodů hnojení N k cukrovce připadá v úvahu od začátku března
do konce května. V pozdějším průběhu
vegetace je žádoucí nižší odběr N cukrovkou.
Pro stanovení dávky dusíku aplikovaného při
předseťové přípravě a během vegetace je nutné provést bilanci dusíku
vycházející z potřeby cukrovky pro dosažení určitého výnosu bulev při
odpovídající cukernatosti. Podle západoevropských zkušeností celková
potřeba dusíku potřebná k dosažení maximálního výnosu cukru nepřekračuje
200 kg.ha-1 (graf
8
).
Významnou roli zde sehrává vliv předplodiny (graf
9
)
a také půdní poměry stanoviště především fyzikální a fyzikálně-chemické
vlastnosti půdy.
V našich podmínkách je situace mírně
odlišná a koresponduje s úrodností daného stanoviště a intenzitou
hospodaření.
Pro stanovení celkové dávky dusíku můžeme
vycházet z doporučení uváděných v
tabulce 9
,
kde je normativ dusíku stanoven podle sledu předplodin
a hnojení hnojem při zohlednění půdních poměrů a průběhu
povětrnosti v podzimním období.
Další korekce dávky:
- Na velmi těžkých, utužených půdách +
20 kg N·ha-1.
- Při průměrné roční teplotě
pod 7,8 °C + 10 kg N·ha-1.
- Při zimních srážkách (listopad-březen)
nad 200 mm + 10 kg N·ha-1
- Při zaorávání chrástu v osevním postupu
s 25 %, či vyšším zastoupení cukrovky - 20 kg N·ha-1.
Tento normativ upravíme na základě
stanovení Nmin. v profilu půdy
0-60cm podle
tab. 10
.
Odečtením nebo přičtením příslušné
korekce pak dostaneme skutečnou dávku dusíku, kterou budeme muset
aplikovat.
Příklad:
cukrovka následuje po obilovině, byla hnojena
chlévským hnojem (40 t.ha-1), půda
je středně těžká a při odběru vzorků na
stanovení Nmin. byl zjištěn
obsah v profilu 0-60cm 150 kg N.ha-1. Plánovaný výnos kořene
- 50 t.ha-1.
Výpočet: Potřeba
dle tabulky pro daný výnos činí 100 kg N.ha-1 Korekce na
Nmin - 60 kg N.
Výsledná dávka dusíku pro aplikaci představuje
40 kg N.ha-1.
V Moravskoslezských cukrovarech, závod Opava se již 4
roky používá na hnojení dusíkem velmi úsporný normativ dle
Řepařského institutu (Chochola), kde jsou
navržené dávky dusíku ještě mírně sníženy a jsou uvedené v
tabulce 11
.
Tento model je obzvláště
vhodný pro cukrovary, které již vykupují cukrovku na základě hodnoty škodlivého
dusíku (αN), který tvoří
podstatnou část podílu melasotvorných látek v cukrovce (PCM)
Tento normativ upravíme opět
na základě stanovení Nmin. v profilu půdy
0-60 cm podle rozšířené
tabulky 12
.
Další korekce jsou stejné jako u
tabulky 9
.
Graf 10
ukazuje potřebu dusíkatého hnojení na
Opavsku v jednotlivých letech a proti tomu dosažené výnosy polarizačního
cukru. Zde je názorně vidět, že vysoké výnosy
PC z ha se dají realizovat i za poměrně
nízkých dávek dusíku, ale přitom při velmi vysoké kvalitativní jakosti
cukrovky (PCM a αN). Rozdíly v potřebě
hnojení dusíkem v roce 2000-2003 jsou dány jednoznačně
různou zásobou Nmin. v půdě
na základě půdních analýz v předjaří jednotlivých ročníku.
Ne vždy nám ale tento způsob
stanovení dávky N vyhovuje. Proto můžeme použít i zjednodušenou
metodu výpočtu dávky dusíku kdy celkovou
potřebu dusíku stanovíme bilanční
metodou. I zde je nutné počítat s
uvažovaným výnosem bulev, který by měl vycházet
z kvality stanoviště a místních možností. Nejlépe je vyjít z průměrných
výnosů dosahovaných za cca 5 let zpět. Pro výpočet celkové potřeby
N vycházíme z odběrového normativu,
který u cukrovky představuje na 1 tunu bulev (včetně
chrástu) cca 4,4 kg N. Vynásobením plánovaného výnosu touto hodnotou
dostaneme celkovou potřebu dusíku. Ta se sníží o množství Nmin.
(kg.ha-1) obsaženého v profilu půdy
0-60 cm. Při tomto způsobu výpočtu musíme rovněž
vyhodnotit, jak byl pozemek pro cukrovku připraven. Tzn. zda bylo provedeno
hnojení hnojem, zda byly ošetřeny posklizňové zbytky dusíkatými hnojivy,
musíme uvažovat také s tím zda se jedná o půdu lehkou, střední nebo těžkou.
Eliminujeme tak možnost případné chyby v odběru vzorků a jejich analýze.
Příklad:
plánovaný výnos 50 t bulev.ha-1
Obsah dusíku v profilu 0-60 cm 150 kg.ha-1
Výpočet: plánovaný
výnos (50 t) x 4,4 = 220 kg N.ha-1
Korekce na Nmin.: 220 - 150 = 70 kg N.ha-1
Celková dávka dusíku, kterou budeme k cukrovce aplikovat
činí 70 kg.ha-1.
Může nastat situace, kdy
vypočítaná dávka přesahuje hodnotu 120
kg N.ha-1. Vzhledem k tomu, že zde hrozí nebezpečí
posunu dusíku do spodních vrstev a v souvislosti s tím zhoršení kvality kořene,
neměla by být tato hodnota překročena.
To platí zvláště tam, kde bylo provedeno
hnojení statkovými hnojivy. Svědčí o tom i poznatky z Polska (viz
graf 11
),
které ukazují na potřebu po hnojení chlévským
hnojem v rozpětí 80-120 kg N.ha-1.
Pokud máme také údaje o Nmin. v hloubce
60-90 cm, tak tento dusík rovněž připočteme
k celkové zásobě Nmin pro
výpočet dávky dusíku k hnojení
cukrovky. Pokud tyto údaje nemáme, je dobré, zvláště
u vyšších navržených dávek dusíkatého hnojení ubrat 10-20 kg na předpokládaný
obsah dusíku v 60-100 cm hloubky.
Rovněž je třeba si udělat
rozvahu, které pozemky se budou sklízet první (začátek září)
a které poslední (konec října až listopadu). Podle sklizně (délky vegetační
doby) musíme správně nastavit i výnos, neboť je
známo, že rozdíl ve výnosu stejné odrůdy
při časné nebo pozdní sklizni může dělat
10-15 tun cukrovky.
Vypočtenou dávku
je vhodné, pokud je vyšší rozdělit do dvou
aplikací. 1. aplikaci provést před setím, druhou pak provést v průběhu
vegetace aplikací na list v době kdy cukrovka
řádkuje. Druhou aplikaci musíme provést
nejpozději do konce května, jinak se zhoršuje
kvalita vypěstované cukrovky - klesá její cukernatost a zvedá se
hodnota PCM. Pokud je vypočtená dávka
dusíku menší, je vhodnější ji aplikovat
na vzešlý porost jednorázově.
Při aplikaci dusíkatého
hnojiva před setím musíme respektovat formu dusíku obsaženou v hnojivu.
Dusíkatá hnojiva s amonnou nebo amidickou formou dusíku musíme
aplikovat s dostatečným odstupem před
vlastním setím, neboť působí negativně na vzcházivost osiva. Dobu odstupu
s ohledem na dávku a druh použitého hnojiva uvádí
tabulka 13
.
Nebezpečí poškození těmito
formami dusíku ještě zvyšuje
nerovnoměrná aplikace hnojiv a pH půdy nad 7,0 nebo přítomnost
přístupného vápníku, protože nastává rozklad NH4+ a
amidické složky na volný amoniak, který působí
na klíčící rostlinky cukrovky toxicky. Obecně
močovina, DAM 390 a síran amonný aplikované ve větších
dávkách by se měly používat na půdách s pH nad 7,0 min. 4 týdny před
setím. Tuhá hnojiva by se měla v každém případě zapravit do půdy.
Pro aplikaci během vegetace volíme spíše
nitrátovou formu dusíku. Přihnojení cukrovky během vegetace má menší
význam, poněvadž půdy mají vysokou přirozenou
zásobu dusíku.
Při aplikaci dusíkatých
hnojiv na porost (2. dávka N) bychom měli zohlednit stav porostu, především
jeho mezerovitost. Je-li počet
jedinců nižší než předpokládaných 80-100 tisíc,
snižujeme dávku dusíku na každý tisíc chybějících jedinců o cca 2-2,4 kg.
Tímto jednoduchým opatřením
ušetříme dusíkaté hnojivo, podpoříme cukernatost a snížíme podíl
melasotvorných látek, především množství α-aminodusíku
ve sklizni cukrovky.
V průběhu vegetace můžeme
zjistit, že cukrovka trpí nedostatkem dusíku. Výskyt této deficience
zpravidla nebývá plošný a může být způsoben špatným rozmetáním N-hnojiv,
nesprávným zaoráním slamnatých posklizňových zbytků (výskyt slamnatých
matrací - viz obr. 1
) organických hnojiv apod. Deficit můžeme pozorovat také v období
sucha apod. Zjistíme-li tento nedostatek, můžeme na něj zareagovat
nízkoprocentními roztoky dusíkatých hnojiv (3-5 %), které mohou momentální
výživný stav rostlin vylepšit. Aplikace tuhých hnojiv pokud by byla
prováděna po 30.5. je spojena s rizikem méně
kvalitní cukrovky a nedoporučuje se. Za přihnojení
dusíkem můžeme považovat také plečkování porostu (pokud je prováděno).
Prokypřením povrchové vrstvy půdy se zlepší
mineralizace snadno rozložitelných organických látek, čímž se uvolní
značné množství dusíku pro rostliny.
Prokypření půdy zlepší hospodaření s půdní
vláhou (zasakování srážek, menší výpar), což rovněž
přispívá k lepšímu živinnému režimu půd.
To že dusík je pro cukrovku nezbytným prvkem, který hned
v pořadí za draslíkem přijímá ve velkém
množství podporují i výsledky řady autorů (tab.
14
).
Svědčí to také o tom, že cukrovka je velmi dobrou předplodinou,
která zanechává v posklizňových zbytcích značné množství této živiny.
V
tabulce 15
je uveden přehled dusíkatých hnojiv s možností
jejich uplatnění v hnojení cukrovky.
zpět
Hnojení fosforem
Rostliny cukrovky čerpají
fosfor v průběhu celé vegetace. Zatímco v počátku
vegetace je translokován jak do listů, tak i
kořenů, ve druhé polovině vegetace se kumuluje především v kořenech (viz
graf 12
).
Čerpání fosforu je poměrně značné
a proto musíme zajistit dostatečný přísun
v průběhu celé vegetace.
Fosforečná hnojiva
aplikujeme zpravidla na podzim na strniště a
následně je zapravujeme orbou do celého profilu. Jarní hnojení není příliš
vhodné, protože zbytečně utužujeme půdu
(tvorba kolejí), hnojivo se dostává mělce
pod povrch. Takto aplikované hnojivo nemá z pohledu využitelnosti fosforu v
daném roce tj. pro cukrovku větší
význam. Pokud chceme provést hnojení fosforem v předjarním období, pak je
vhodné ho spojit při setí s hnojením „pod patu", kdy se dostává
bezprostředně do kořenové zóny a může být rostlinami cukrovky
využito. V tomto případě je nejvhodnějším
hnojivem NP - roztok, případně Amofos. Při
stanovení dávky fosforu vycházíme ze zásoby přístupného P stanoveného
metodou Mehlich III. Zde můžeme využít
doporučené dávky uvedené v následující
tabulce 16
.
Vhodnější je stanovit dávku
P pomocí bilanční metody, kdy vyjdeme z normativu spotřeby
fosforu na 1 tunu produkce cukrovky včetně
chrástu. Tento normativ počítá se spotřebou
0,7 kg P.t-1. Zde platí zásada, že jestliže se nachází
obsah přístupného P v půdě v oblasti velmi
vysoké, hnojení fosforem můžeme vypustit, pokud je obsah vysoký, můžeme
vypočítanou dávku krátit o cca 50 % nebo ji úplně
vypustit. Naopak je-li zásoba nízká, doporučujeme
dávku zvýšit alespoň o 25 %.
Účinnost fosforečných
hnojiv se zvyšuje kombinací s každým organickým hnojením (vazba na org. lát-ky),
neboť se omezují ztráty fosforu zvrháváním na
nepřístupné vazby s Ca, případně s Fe a Al. Pokud
jsme statková hnojiva aplikovali, musíme provést od vypočítané
potřeby odpočet. Doporučené
odpočty uvádí následující
tabulka 17
.
Poznámka: Využití P z hnoje počítáno
jako dvouleté
Příklad:
plánovaný výnos 50 t bulev.ha-1
Obsah P dle Mehlicha III 76 mg.kg-1 vyhovující zásoba
Chlévský hnůj 30 t.ha-1
Výpočet: plánovaný
výnos (50 t) x 0,7 = 35 kg P.ha-1 (přepočet
na P2O5 x 2,29) = 80 kg P2O5
80 kg P2O5 - 30 kg P2O5(odpočet
na chl.hnůj) = 50 kg P2O5
K aplikaci můžeme použít například hnojiva
uvedená v
tabulce 18
.
Charakteristika nejčastěji
používaných P-hnojiv
Amofos - 52 % P2O5, 12 % N -
nejčastěji
používané fosforečné hnojivo s největším
obsahem fosforu a menším množstvím dusíku. Obsahuje vodorozpustný fosfor
(chemicky to je fosforečnan amonný) a dusík v amonné formě.
Při podzimní aplikaci amofosu se částečně
řeší i přívod dusíku ke slámě obilovin, pokud se nesklízí z pole.
Vzhledem k vysokému obsahu fosforu se používá i k podpatovému hnojení -hlavně
u kukuřice.
Superfosfát granulovaný jednoduchý - 17-19 % P2O5
Kromě fosforu obsahuje 20 %
vápníku a 10 % síry ve formě sádry. Je proto vhodným hnojivem pro podzimní
použití na půdách s nedostatkem síry v půdě a pro rostliny,které jsou na
síru náročné. Většina fosforu je ve
vodorozpustné formě, čili pro rostliny lehce přístupný.
Superfosfát granulovaný trojitý - 45- 48 % P2O5
Téměř všechen fosfor je ve vodorozpustné
formě, neobsahuje síru, má stejné použití jako superfosfát.
Superfosfáty by neměly
zásadně přijít na pozemky s pH menším 5,5, neboť vodorozpustný fosfor
z hnojiva zde přechází rychle na málo
přijatelné formy pro rostliny.
V případě, že uvažujeme se
zásobním hnojením cukrovky k její předplodině, lze použít i další hnojiva
s méně rozpustnými formami fosforu:
Fosmag (26 % P2O5, 3 % MgO, 7 % S), Dopofos
(34,5 % P2O5), Dolophos 15(15% P2O5,7
% MgO, 40 % CaO), Hyperkorn (26 % P2O5, 2,5 % MgO) a
jiné.
zpět
Hnojení draslíkem
Draslík je živinou, na kterou je cukrovka nejvíce náročná.
Rostlinami cukrovky je přijímán v průběhu celé
vegetace. Kumuluje se ve větší míře v listech i když i kořeny ho obsahují
značné množství (graf
13
).
Výsledky ze západní Evropy to plně podporují. Z
uvedených skutečností je zřejmé, že
musíme draslík zajistit rostlinám k dispozici v průběhu celé vegetace. S
výškou výnosu roste i čerpání draslíku kořeny
(graf
14 ).
Aplikaci draselných hnojiv provádíme zpravidla na podzim
na strniště se zapravením orbou. Jarní
hnojení je nevhodné, stejně jako při aplikaci
hnojiv fosforečných , tvoří se koleje a
může být negativně ovlivněno vzcházení
cukrovky. Pokud jsme nestihli podzimní aplikaci draselných hnojiv, musíme ji
provést v předjaří s určitým předstihem
(3-4 týdny) před setím cukrovky se současným zapravením do půdy.
To platí především pro draselnou sůl.
Při stanovení dávky draslíku
pro cukrovku můžeme postupovat podobně jako u hnojení fosforem. Nejdříve
musíme vyhodnotit obsah přístupného draslíku v půdě (tab.
19
)
a pro stanovení dávky je v tomto případě
nejvhodnější vyjít z bilanční metody.
Na půdách s velmi vysokou a
vysokou zásobou přístupného draslíku si můžeme dovolit hnojení vypustit. Naopak
je-li zásoba nízká, doporučujeme dávku
zvýšit alespoň o 25 %. Na ostatních plochách
musíme pro výpočet dávky draslíku na hektar vyjít z potřeby
K na produkci 1 t bulev včetně chrástu,
která představuje v průměru 4,7 kg. Při
výpočtu musíme vycházet z plánovaného výnosu a opět
provádíme korekci na aplikovaná statková hnojiva (tab.
20 ).
Příklad:
plánovaný výnos (středně těžká půda)... .50 t
bulev.ha-1
Obsah K dle Mehlicha III 180mg.kg-1 dobrá zásoba
Chlévský hnůj 30 t.ha-1
Výpočet: plánovaný výnos (50 t) x
4,7 = 235 kg K.ha-1
235 kg K - 75 kg K(odpočet na chl.
hnůj) = 160 kg K
V
tabulce 21
jsou uvedena vhodná draselná hnojiva pro použití v
cukrovce.
Charakteristika nejčastěji
používaných K-hnojiv
Draselná sůl 60 % (DS),
krystalická, granulovaná - nejčastěji
používané draselné hnojivo s 60 % obsahem K2O, 47 %
chlóru a malým obsahem sodíku. V podstatě je to
technický chlorid draselný. Protože má nízký obsah sodíku, je
obzvláště vhodný na hnojení těžkých jílovitých
půd náchylných na kornatění.
Magnesia kainit - obsahuje 11 % K2O,
5 % MgO, 4 % S ve formě síranu hořečnatého
a 15 % Na. Je vhodný pro půdy s nízkým obsahem
hořčíku a síry. Nehodí se na půdy
náchylné ke kornatění pro vysoký obsah sodíku.
Patentkali - toto hnojivo je možné aplikovat týden před
setím vzhledem k tomu, že nepůsobí negativně na vzcházení cukrovky.
Obsahuje 30 % K2O, 10 % MgO, 17 % S
Korn Kali - obsahuje 40 % K2O a 5 % MgO, 4 % S
velmi vhodné na půdy s nízkým obsahem hořčíku.
Pokud hnojíme draselnými hnojivy chloridového typu, je třeba
mít na paměti, že společně s chloridy
je vyplavován i vápník a hořčík. Proto
je třeba pokud je to možné, upřednostňovat
draselnohořečnatá hnojiva se sírou.
zpět
Hnojení hořčíkem
Cukrovka je velmi náročnou
na hořčík. Spotřeba
hořčíku pro růst a vývoj rostlin je
dokonce vyšší než u fosforu. Hořčík
je čerpán a translokován do všech
částí rostlin. V počátku
vegetace se nejvíce kumuluje v listech a později
tj. v druhé polovině vegetace v bulvách cukrovky (viz
graf 15
).
Zpravidla se uvádí, že na 1 tunu produkce bulev včetně
chrástu musíme počítat cca 0,8 kg Mg. Spotřeba
by pak měla představovat při výnosu mezi 40-50 tunami 35-40 kg této živiny.
Je-li ale výnos cukrovky vyšší, roste i čerpání a může
se zvýšit až na 70 kg.Mg.ha-1 i více (viz
graf 15
).
Při hnojení cukrovky hořčíkem
vycházíme ze současné nepříliš
velké nabídky vysoce obsažných hořečnatých hnojiv (tab.
22 ). Na půdách
s velkým deficitem hořčíku i vápníku aplikujeme vápenatá hnojiva s
obsahem hořčíku (dolomitický vápenec a
dolomit). Tato hnojiva je vhodné s ohledem na jejich rozpustnost aplikovat při
podzimním hnojení. Na suchých stanovištích a půdách s dobrou sorpční
schopností můžeme aplikovat i lehce rozpustná
hnojiva.
Na středně těžkých a hlavně
na lehčích písčitohlinitých půdách
je vhodnější aplikovat lehce rozpustné formy hořčíku
až na jaře.
Vzhledem k cenám kieseritu a hořké
soli se prakticky hořčíkem hnojí pouze při
vápnění dolomitickým vápencem a to ještě velmi málo nebo se dodává hořčík
formou mimokořenové výživy, což je nedostačující
a vede k úbytku přístupného hořčíku v půdě.
Dávku Mg pro cukrovku můžeme stanovit na základě údajů
uvedených v
tabulce 23
.
Dávky hnojení hořčíku
platí pro osevní postupy organicky nehnojené se zaorávkou
řepného chrástu (což se dělá
prakticky ve 100 % pěstování cukrovky). Pro osevní postupy organicky
hnojené 1x za 4 roky je třeba dávku hořčíku
snížit podle kvality organického hnojení o 7-10 kg Mg.ha-1.
Jako vhodnější je pro
stanovení dávky hořčíku opět použít
bilanční metodu a vyjít z předpokládaného
výnosu a čerpání cca 0,8 kg Mg na
1 tunu výnosu cukrovky včetně
chrástu. Na pozemcích s vysokým obsahem hořčíku
můžeme hnojení touto živinou vypustit a tam,
kde je zásoba nízká naopak vypočítanou dávku zvyšujeme o 25 %.
Pro názornost je možno vyjít z následujícího příkladu:
plánovaný výnos (středně těžká půda)....50
t bulev.ha-1
Obsah Mg dle Mehlicha III 190 mg.kg.... ...dobrá zásoba
Chlévský hnůj 30 t.ha-1
Výpočet: plánovaný výnos (50 t) x 0,8
= 40 kg Mg.ha-1 40 kg Mg - 10 kg Mg (odpočet
na chl. hnůj) = 30 kg
Charakteristika nejčastěji
používaných hnojiv pro úhradu Mg
Kieserit-25-27% MgO - je to síran hořečnatý
s příměsi chloridu draselného. Aplikace u
nepropustných půd na podzim, u lehčích
propustných půd zásadně na jaře při předseťové
přípravě půdy. Je to hořečnaté
hnojivo s vysoce rozpustným hořčíkem
rychle přijatelným pro rostlinu cukrovky.
Dolomitický vápenec, vápnitý dolomit, dolomit
Liší se obsahem hořčíku
-
dolomitický vápenec 10-23 % MgCO3
vápenatý dolomit 23-41 % MgCO3
dolomit 41 -46 % MgCO3
Používají se při základním
vápnění půdy. Na půdách s nízkým obsahem hořčíku je to nejlevnější
zdroj hořčíku do půdy.
Ceny těchto hnojiv se často velmi liší od různých
dodavatelů a jsou dány jemnosti hnojiva a tím i rozpustnosti v půdě.
Jedná se vždy o pomalu působící hnojivo určené pro podzimní aplikaci
se zaoráním do celého profilu půdy.
Aktimág - 80-84 % MgO - je to odpad z
magnezitových závodů, v půdě je velmi pomalu
rozpustný a proto se hodí na zásobní hnojení hořčíkem
na kyselejších půdách.
Hořká sůl - 16
% MgO - používá se především
na listovou výživu cukrovky během vegetace v množství 3-10 kg·ha-1
na jeden postřik (množství vody 300 - 450 1).
Tuto aplikaci je velmi dobré několikrát
opakovat a k hořké soli vždy pro lepší využití hořčíku rostlinou přidat
dusík ve formě mo-čoviny-3-5 kg nebo DAM-5-7 l.
zpět
Hnojení sírou
V ČR patřila
cukrovka k plodinám, kterým normálně postačovaly depozice síry ve
srážkách a proto se hnojení sírou zanedbávalo a do celkové bilance živin potřebných
pro tvorbu výnosu se často síra vůbec
nezapočítávala. Po odsíření se jediným
zdrojem síry stal většinou hnůj a občas síran amonný aplikovaný v
podzimním období na zaorávanou slámu. V západoevropských intenzívně
řepařících zemích je přitom hnojení sírou naprosto běžné
a je součástí základního hnojení cukrovky. I když i tam je o hnojení
touto živinou poměrně málo informací. Současné
údaje uvedené v
tabulce 24
ukazují na to, že existují velké odchylky v
obsahu síry v nadzemních částech a kořenech
cukrovky.
Autoři se ve svých údajích značně
liší. Může to být způsobeno nesrovnalostmi v použitých analytických
metodách. Podobně je to i s informacemi o odběru síry cukrovkou (tab.
25
).
Požadavky cukrovky na síru nebudily dlouhou dobu žádnou
pozornost. Postupně se i zde začala daná
problematika řešit. V pokusech prováděných
Richterem a Hřivnou v ZD Morkovice v r. 2000 byly prováděny odběry vzorků
rostlin v průběhu vegetace a stanoveny obsahy živin včetně
síry (tab.
26
,
tab. 27
).
Výsledky potvrdily, že cukrovka je plodinou, která v průběhu vegetace čerpá poměrně značná
množství síry.
Nedostatek síry negativně
ovlivňuje výnos, ale i
kvalitu bulev. V hydroponických pokusech se prokázalo, že při
deficienci síry vzrůstá obsah α-aminodusíku více než dvojnásobně.
Zvýšený obsah aminokyselin pak snižuje výtěžnost
bílého cukru.
Na hnojení sírou je třeba
pamatovat tam, kde obsah síry stanovené ve vodném výluhu (1 : 5) nepřekračuje
15 mg.kg-1. Hnojiva s možností použití v cukrovce jsou uvedeny v
tabulce 28
.
Doporučená hnojiva se
sírou na podzim - Pregips H, sádrovec, případně
hnojiva GSH NPK, která jsou různého
složení a různého obsahu síry.
Doporučená hnojiva se
sírou a dusíkem na jaře - Ledek
amonný se síranem vápenatým (LAS 27-4, LAS 27-6), DASA (26-13) což je dusičnan
a síran amonný, Síran amonný granulovaný (volný není příliš
vhodný vzhledem k nerovnoměrné aplikaci
hnojiva), Lovosan (24-3), Hydrosulfan (24 - 6).
zpět
Hnojení sodíkem
Cukrovka patří k plodinám,
které jsou na sodík poměrně náročné. I když se v současnosti
o hnojení sodíkem neuvažuje, je třeba si
uvědomit, že ho cukrovka může v sušině chrástu obsahovat při sklizni
cca 1,2-3,9 % , v kořenech pak 0,05-0,10 %, což
v celkovém objemu představuje čerpání 58-100 kg Na.ha-1.
Potvrzují to zkušenosti ze zahraničí. Z
výsledků pokusů realizovaných v 5 zemědělských
podnicích na Opavsku vyplývá, že odběr
sodíku může být i vyšší a přesahovat 125 kg.ha-1. Z pokusů
prováděných v Dánsku vyplynula vhodnost
společné aplikace K a Na-hnojiv. V polyfaktoriálním pokusu bylo
nejvyššího výnosu dosaženo po aplikaci 120 kg K20 + l00 kg Na.ha-1.
Tato kombinace přispěla také k nárůstu
cukernatosti o 0,17 %. Naopak v podmínkách Německa hnojení sodíkem nijak
výrazně neovlivnilo výsledný výnos. Větší
důraz a pozornost hnojení sodíkem je třeba věnovat v podmínkách s vyšším
úhrnem srážek v průběhu vegetace. Naopak na
sušších stanovištích nemá hnojení sodíkem takový význam a při
jeho aplikaci může docházet k zasolování půd.
zpět
nahoru
Mimokořenová výživa
Hlavní podíl živin nezbytných pro růst
a vývoj rostlina přijímá z půdy prostřednictvím kořenového systému.
Hlavní funkce kořenového systému spočívá
v příjmu vody a v ní rozpuštěných živin. Hlavní
funkcí listového povrchu je příjem oxidu
uhličitého a absorbce sluneční
energie. List ale může sloužit i k
mimokořenové výživě živinami přijímanými
kořeny. List je krytý pokožkou (epidermis), která je pokryta kutikulou.
Kutikula je složena ze tří dobře odlišitelných vrstev a pokrývá pokožku.
Svrchní část je tvořena epikutikulárním
voskem, pod ním je uložený kutin, který obsahuje vodu odpuzující látky
(mastné kyseliny, vosky). Poslední kutinová vrstva obsahuje vedle
kutinu a celulózového skeletu i hydrofilní pektiny, které bobtnají ve
vlhkém prostředí a jsou propustnější pro vodu a
v ní rozpuštěné látky. Se stářím listu se snižuje propustnost listu
pro vodu a tím i jeho schopnost přijímat
živiny. Součástí listu jsou i průduchy,
jejich funkce ve výživě je omezená a
slouží pouze k výměně plynů (CO2 H2O, NH3,
NOx, SO2).
Jak tedy vlastně probíhá
příjem živin přes list? Hlavním místem pro vstup živin do volného prostoru
listu jsou póry a ektodezmata, které procházejí buněčnou
stěnou. Kutikula má dostatek těchto hydrofilních
pórů, kterými prochází voda a v ní rozpuštěné
živiny.
Rychlost vstupu aplikovaných živin do vnitřní
struktury listu je závislá na celé řadě okolností. Ty ovlivňují
rychlost jednotlivých etap spojených s příjmem tak jak je charakterizuje Trčková
(2003):
- ovlhčení listu roztokem hnojiva,
- průnik vnější epidermální stěnou
,- vstup do listového apoplastu (volný listový prostor),
- aktivní příjem živin do listového
symplastu (vodivé cesty)
,- distribuce uvnitř listu a rostliny.
Rychlost průniku živin je
pozitivně ovlivněna vzdušnou vlhkostí, hygroskopičností a
rozpustností použitých solí ve vodě (tab.
29
).
Uplatnění vhodných smáčedel pak může
rychlost průniku živin rovněž velmi významně
urychlit. Efektivnost uplatnění jednotlivých živin při mimokořenové výživě
je pak dána stavem porostu a mohutností jeho listové plochy, koncentrací
dané živiny a množstvím aplikovaného postřiku
na hektar. Při aplikaci je nutné zhodnotit také momentální průběh
povětrnosti, rychlost zasycháni postřiku
na listech, stav kutikuly, která může být i z důvodu povětrnosti (srážky)
různě vyvinutá. Rostliny trpící deficitem živin přijímají aplikované živiny
rychleji než rostliny, jejichž výživný stav je dobrý.
Mobilita živin uvnitř listu
je různá. Dusík, fosfor, draslík i hořčík jsou poměrně
mobilní. Naopak měď, mangan a např.
železo jsou omezeně pohyblivé a proto je nutné je aplikovat nejlépe přímo na
místo určení.
Cukrovka je plodinou, která je velmi náročná
na živiny. Převážná část je jich přijímána
kořenovým systémem. Přesto v období
nepříznivých povětrnostních podmínek, při deficitu zvláště mikroelementů
můžeme prostřednictvím mimokořenové
výživy výživný stav rostlin pozitivně ovlivnit. Svědčí o tom i
výsledky dosažené v roce 2002 na lokalitě ZD v
Morkovicích u Kroměříže. Pozemek na kterém byla cukrovka pěstována
vykazoval agrochemické vlastnosti uvedené v
tabulce 30
.
Při přípravě pozemku na
podzim bylo provedeno hnojení fosforečnými (l,5 q.ha-1
Amofos) a draselnými hnojivy (l,5 q .ha-1 draselná sůl).
Zároveň byla provedena zaorávka chlévského hnoje 40 t.ha-1).
Před setím byla aplikována dusíkatá hnojiva a
3x během vegetace provedena mimokořenová výživa (viz
tab. 31
), 15. 5. bylo
provedeno celoplošné druhé přihnojení dusíkem (l,3 q LAV.ha-1).
Mimokořenová výživa vedla ke zvýšení výnosu
u všech ošetřených variant. Nejvyšší přírůstek byl zaznamenán po aplikaci
listové výživy při nejnižší dávce dusíku, a to 8,72 t.ha-1
(graf
16
,
graf 17
).
Listová výživa podpořila také tvorbu cukru.
Digesce u těchto variant se pohybovala v rozmezí 19,7-19,8 % (graf
18
).
Důležité je mimo jiné i to,
jakou měrou se hnojiva podílela na přírůstku výnosu. To dokumentuje
graf
19
.
Z uvedených výsledků je jasné, že se zde
výrazněji uplatnila listová výživa než vyšší intenzita hnojení
dusíkem.
Rozdíly se ještě prohloubí při výpočtu
výnosu polarizačního cukru u
jednotlivých variant. Po aplikaci listových hnojiv vzrostl výnos polarizačního
cukru v rozmezí 420-1395 kg.ha-1 (graf
20 ).
nahoru
Hnojení cukrovky „pod patu"
Ve světě je poměrně známá a
používána lokální aplikace fosforečných hnojiv současně
se setím. Lokální aplikace dusíkatých hnojiv je předmětem
výzkumu posledních let a uplatňuje se v současnosti již v
řadě zemědělských podniků .
Hnojením pod patu u cukrovky rozumíme aplikaci
granulovaného nebo tekutého hnojiva ve stejné operaci při
setí pomocí speciálních radliček na secím ústrojí cukrovky ve
vzdálenosti 5-6 cm od řádku a v hloubce asi 10
cm. Tato metoda zvyšuje výnos cukrovky a tím i výnos polarizačního
cukru z hektaru. Uvádí se, že přírůstek výnosu
činí 5 a více % při ekvivalentu dávky čistého
dusíku 25-30 kg (poslední pokusy z Dánska).
Z dřívějších pokusů s
lokální aplikaci dusíku vyplývá opodstatnění tohoto způsobu hnojení. Zvyšuje
se využití dusíku z cca 47 na 58 % a výnos výrazně
stoupá.
Rozdíly proti plošné aplikaci spočívají
v tom, že
- v místě aplikace dusíku je vysoká
koncentrace amonných iontů, je zde omezená nitratace, snižuje se
tvorba NO3 a tím dochází k omezení ztrát vymýváním,
- v zóně vysoké koncentrace amonných iontů
dochází ke změně pH, vytěsnění iontů Ca2+, Mg2+,
Na+ a
Mn3+ ze sorpčního komplexu
a jejich vyšší koncentraci v půdním roztoku,
- v zóně vysoké koncentrace solí dochází ke
zvýšené mineralizaci půdní organické hmoty a k menší imobilizaci
dusíku z dusíkatého hnojiva - zvyšuje se využitelnost hnojiva,
- snižují se ztráty dusíku těkáním - u plošné
aplikace jsou ztráty těkáním amoniaku 15-30 %, u lokální
aplikace téměř nedochází ke ztrátám, rovněž jsou nižší ztráty
denitrifikací (NOx a N2),
- snižují se ztráty povrchovým smyvem v případě
přívalových dešťů
,- zvyšuje se klíčivost a vzcházení
semen,
- intenzivněji se rozvíjí kořenový systém o 10
až 30 % což je velmi významné při přísušcích
,- dochází k výraznému soustředění kořenového
vlášení kolem zóny vysoké koncentrace, a tím je
zabezpečeno vyšší využití
dusíku z hnojiva,
- tvorba kořenů s větší fyziologickou
aktivitou má lepší schopnost příjmu živin a transportu asimilátu do nadzemních orgánu rostlin (zjištěno radioizotopovou analýzou)
,- dochází k zvýšení koeficientu využití dusíku hnojiv a půdy
(priming efekt) až o 50 %.
Zvýšení výnosu nebo úspora na hnojivech je způsobeno
tím, že hnojivo je umístěno v místech, kde je rostlina při
svém hlavně počátečním růstu
nejvíce potřebuje. Hnojivo, hlavně dusík, má lepší účinnost, když je
umístěné pod semenem cukrovky, než povrchově
aplikované hnojivo, kdy při špatných klimatických podmínkách, např.
suchu vázne až nefunguje příjem do rostliny.
nahoru
Vliv výživy na výnos a kvalitu cukrovky
Technologická jakost cukrovky je dána komplexem
faktorů, které významně ovlivňují její
zpracovatelnost a rozhodují o celkové výtěžnosti
cukru. Je chápána jako komplex znaků zahrnujících mechanické,
biologické, fyzikálně-chemické a chemické
vlastnosti řepné bulvy. Patří sem zevní znaky, které ukazují na tvar
a velikost bulvy, množství kořínků, nečistot,
počet a charakter cévních svazků,
zdravotní stav a další vlastnosti. Hlavní význam mají analytické
hodnoty tj. digesce, rozpustný popel, škodlivý dusík a také např.
podíl invertu. Surovinovou laboratoř pro zjišťování vnitřní kvality
cukrovky ukazuje
obr. 2
.
Rozhodujícím kritériem je digesce, která může
být různým způsobem ovlivněna. Svou roli zde hraje také výživa.
Významným způsobem se zde může
promítnout intenzita hnojení dusíkem, která ovlivňuje
nejenom chemické složení rostlin a především
kořene, ale také podporuje retrovegetaci u cukrovky, která
koresponduje s výrazným zhoršením cukernatosti a skladovatelnosti bulev (graf
21,
graf 22 ).
Dochází rovněž k nárůstu škodlivého
dusíku (α-aminodusíku) v kořenech
cukrovky. Dle západoevropských poznatků se na 2 kg aplikovaného dusíku zvýší
obsah α-aminodusíku v kořenech cukrovky
o 1 mg/100 g cukru v kořenech. To
představuje cca 0,16 mg/100 g řízků při předpokládané cukernatosti 16
%. V Polsku se uvádí, že na každých aplikovaných 50kg N se zvyšuje obsah
α-aminodusíku o 0,3- 0,6 mmol/100 g
řepných řízků.
Hnojení dusíkem je z pohledu kvality nejvýznamnějším
faktorem. Stanovení optimální dávky je často nad síly pěstitelů.
Nižší dávky N mohou negativně ovlivnit výši výnosu, naopak nadbytek dusíku
snižuje cukernatost a zhoršuje výtěžnost
(tab.
32
).
Škodlivý dusík patří k
necukernatým složkám řepné bulvy stejně tak jako rozpustný popel, jehož množství by se u jakostní řepy mělo
pohybovat pod úrovní 0,5 %. Vysoký obsah popelovin (K, Na)
rozhodujícím způsobem zvyšuje produkci melasy
na úkor bílého zboží. Obsah v řepné bulvě kolísá a bývá ovlivněn
odrůdou, průběhem povětrnosti, výživou a půdními poměry. Může být způsoben
volbou nevhodného stanoviště, vysokým a
pozdním hnojením dusíkem (graf
23
).
Z popelovin jsou nejhorší chloridy, kde 1 díl váže až 17
dílů cukru. V průměru pak připadá na 1 díl
popelovin cca 5 dílů cukru. Čím
vyšší je obsah popelovin v bulvách cukrovky, tím více cukru zůstává
v melase (tab.
33 ).
Neúměrné dávky dusíku
zhoršují vyzrálost cukrovky, která je vyjádřena tzv. MB faktorem. Ten vyjadřuje
poměr výroby melasy (M) ku bílému zboží (B) v % a je rozhodujícím kritériem
pro posouzení technologické jakosti a způsobilosti
cukrovky pro sklizeň. MB faktor stanovíme výpočtem ze vztahu MB =
M/B·100 přičemž M = 8·Pp (Pp - rozpustný
popel) a B = Dg - 4,25Pp - 25 aN (Dg-digesce, aN-aminodusík v mg % na
řepu).
Čím je B faktor vyšší a M a MB faktor nižší, tím
je cukrovka jako surovina pro získávání cukru kvalitnější.
Podle vypočítaného MB faktoru můžeme
cukrovku z pohledu zpracování zařadit dle následující
tabulky 34
.
Hodnota MB faktoru může být
výrazně ovlivněna nejenom vyzrálostí cukrovky, ale také jejím typem a
hloubkou seříznutí. Čím vyšší je podíl
vysoko seříznutých bulev ve vzorku, tím vyšší
je MB faktor. Hlavová část bulvy
totiž obsahuje více popelovin a dusíkatých látek (hlava má MB faktor = 80).
Celkový podíl cukru v melase, který nejde standardními způsoby
získat lze vypočítat ze vztahu vypracovaném v Braunschweigu:
Podíl cukru v melase (PCM) = 0,12.(K+Na) + 0,24 aN + 0,48
Jak již bylo uvedeno výše, z pohledu kvality cukrovky je
nejdůležitější správné nastavení dávky dusíku.
Neznamená to však, že je to pouze dusík, který může
kvalitu cukrovky ovlivnit. Vzhledem k tomu, že se významným způsobem
od r. 1990 snížila intenzita hnojení průmyslovými ale i organickými hnojivy,
vyvstávají problémy s deficitem řady živin. Proto je nutné mít situaci ve
své lokalitě zmapovánu, znát agrochemické vlastnosti stanoviště
na kterém bude cukrovka pěstována a provést patřičné zásahy při
přípravě pozemku. V první fázi je nutné upravit obsah přístupného fosforu,
draslíku a hořčíku v půdě,
následně pak již během vegetace můžeme řešit
případnou deficienci mikroelementů. Nedostatek fosforu i draslíku v půdním
profilu může bez ohledu na výnos negativně ovlivnit především cukernatost.
Naopak při vysokém obsahu přístupného
draslíku v půdě může dojít při nadstandardním hnojení dusíkem k jeho
vysoké kumulaci v bulvách, což zvýší obsah popelovin v
řepné šťávě a podíl cukru v melase (PCM).
nahoru
|