Nároky na živiny
Ječmen
jarní přijímá během vegetace poměrně velké
množství živin (obr.
1 ).
Vedle vysoké spotřeby N, P, K odčerpá také značné
množství Ca, Mg a ostatních prvků. Sklizní
jedné tuny zrna ječmene jarního a odpovídajícího množství slámy se odčerpá
20 – 24 kg N, 3,5 – 6,2 kg P, 16,6 – 21,0 kg K, 5,7 – 8,5 kg Ca a 1,2 –
2,4 kg Mg. Intenzita příjmu živin ječmenem
závisí na intenzitě růstu vegetativních orgánů
a na zásobenosti půd přístupnými živinami. V průběhu fáze vegetativního
růstu podléhá čerpání živin nárůstu
sušiny. V generativní fázi růstu je příjem živin relativně nižší než nárůst
sušiny.
V období od vyklíčení
do začátku odnožování (3. až 4. list),
kdy je žádoucí rychlý počáteční
růst nadzemní části a kořenového
systému, má ječmen zvýšené nároky na příjem
fosforu, který zabezpečuje intenzivnější
dýchání. Energie, která se při těchto fyziologických procesech uvolňuje,
příznivě ovlivňuje tvorbu prvních vegetativních orgánů. Diagnostiku
výživného stavu ječmene fosforem provádíme právě
v těchto raných fázích růstu a vývoje porostu (tab. 1
).
K interpretaci uvedených diagnostických hodnot obsahu fosforu v rostlinách
je třeba přistupovat komplexně a zohledňovat konkrétní podmínky na
stanovišti, vzhledem k tomu, že nedostatečnost obsahu fosforu
v rostlinách nemusí znamenat nedostatečnost
zásoby fosforu v půdě.
Při
výnosu 6 t zrna a 5 t posklizňových zbytků připadá na 1 den produkce
92 kg.ha-1 biomasy (tab.
2
).
Tato produkční kapacita je u jarního ječmene
3 × vyšší než u pšenice ozimé. Na počátku
vegetace je nejvyšší hladina dusíku v listech, fosforu je více ve stéblech
než v listech. Draslík je v rostlině rozložen
rovnoměrně. Před dozráváním je dusík a fosfor transportován z vegetativních
do generativních.
V období odnožování vyžaduje
jarní ječmen relativně
více dusíku než fosforu. Do konce odnožování přijme
ječmen asi ˝ fosforu a až ľ draslíku. Se stoupajícím podílem draslíku
k dusíku v nadzemní hmotě během vegetace klesá
podíl bílkovin v zrnu, čímž se zlepšuje sladovnické kvalita.
Sladovnický typ ječmene
akumuluje v pletivech více dusíkatých látek v období vegetativního růstu
(odnožování a sloupkování), zatímco krmný typ ječmene hromadí
dusíkaté látky v sušině nadzemní části
zejména v období kvetení a mléčné
zralosti
Koncem odnožování se zvyšuje příjem
fosforu, který pokračuje až do doby kvetení, kdy je v podstatě
ukončen. Optimální koncentrace draslíku se pohybuje na počátku
sloupkování v rozmezí 3,0 – 5,5 % v sušině
nadzemní části rostliny. Příjem dusíku a
draslíku je po celou dobu vegetace velmi plynulý a dosahuje ve fázi kvetení
75 % z celkového množství, přičemž zbývající
část je přijímána
až v období tvorby zrna.
Vápník přijímá
rostlina během celého svého vývoje. Na rozdíl od hořčíku se vápník
nachází více ve slámě než v zrnu, a proto se
podstatná část vápníku odebraného rostlinou vrací zpět
do půdy. Za dostatečně
hořčíkem zásobené rostliny jarního ječmene
považujeme na počátku sloupkování
koncentraci 0,15 – 0,30 % a před metáním 0,12 –
0,30 % Mg v sušině.
Celkový odběr
síry je u obilovin v rozmezí 12 – 15 kg S.ha-1. Diagnostika
výživného stavu rostliny sírou je podle Matuly (2001) běžně
založena na stanovení celkového obsahu síry, síranů, podílu síranů v obsahu
celkové síry, poměru síry k dusíku a dalších indikátorů. Analýzu rostlin
doporučuje provádět v počátečních
fázích intenzivního růstu porostu na obsah
celkové síry, případně síranů, kterou lze identifikovat skrytý deficit síry
v rostlině.
nahoru
Hnojení dusíkem
Hnojení dusíkem je nejvýznamnější
opatření. Především je nutné správně stanovit celkovou dávku dusíku podle
předplodiny, půdní úrodnosti a směru pěstování. Nadbytek dusíku vede
k nárůstu neproduktivní nadzemní biomasy. Porosty jsou přehuštěné, stébla
jsou tenká a prodloužená, což způsobuje zvýšenou náchylnost k poléhání a
k napadení houbovými chorobami. Redukuje se počet klasů
a zrn v klasu. Zvyšující se dávky dusíku zvyšují obsah bílkovin v zrnu a
snižují ostatní jakostní ukazatele. Deficit dusíku od počátku
vegetace má za následek omezení tvorby bílkovin, což se projevuje omezením růstu
rostlin. Při nedostatku dusíku jsou rostliny slabší a nižší, porosty jsou
nevyrovnané a světlejší. Rostlina ve snaze o zachování vegetačního
vrcholu odbourává dusíkaté látky, včetně
chlorofylu ve starších listech, a takto uvolněný dusík transportuje do
vegetačního vrcholu. Nejstarších listy žloutnou a při
silném nedostatku dusíku postupně odumírají.
V závislosti na zařazení
jarního ječmene v osevním postupu se doporučují
obecně tyto dávky dusíku:
V řepařské
výrobní oblasti:
– po organicky hnojených okopaninách 30 kg na
hektar (při výnosu bulev cukrovky nad 50 t.ha-1
zvýšit dávku dusíku o 10 až 20 kg.ha-1),
– po obilninách 30 – 50 kg na hektar,
– při zaorávání chrástu cukrovky se
nedoporuč– uje žádné hnojení dusíkem.
V obilnářské a bramborářské
výrobní oblasti:
– po organicky hnojených okopaninách 40 – 50 kg na hektar,
– po obilninách 50 – 60 kg na hektar.
Stanovení dávky dusíku podle jeho obsahu v půdě
Hlavní roli při
formování výnosu jarního ječmene má půdní
dusík. Jeho podíl na celkovém odběru sklizní se pohybuje od 78 do 92
%. Objektivně lze stanovit potřebu hnojení
dusíkem podle obsahu minerálního dusíku (tzn. N-NO3ˉ +
N-NH4+ ) v půdě.
Tyto hodnoty představují okamžitý stav, a proto je třeba je využít co
nejdříve ke hnojení. Vzorky půdy se odebírají v předjaří (konec února, začátek
března) do hloubky 0 – 30 a 30 – 60 cm.
Doporučuje
také brát v úvahu pro hnojení dusíkem kromě
obsahu Nmin v půdě v časném
jaru ještě předpokládané uvolnění dusíku během
vegetace v důsledku mineralizace, očekávaný výnos a obsah dusíku
v zrnu.
Dávky dusíku pro jarní ječmen
upravené podle půdního druhu a podle Nmin
v půdě uvádí
tab. 3
.
Pro obsah Nmin (0 – 60 cm) 65 – 70 kg.ha-1 je doporučována
dávka dusíku 60 kg.ha-1. V případě,
že obsah Nmin v půdě je na
úrovni potřeby dusíku pro plánovaný výnos, doporučuje se použít
startovací dávku dusíku 20 kg.ha-1 a při
vyšším obsahu Nmin se může
dusíkaté hnojení vynechat.
Přihnojení dusíkem v průběhu
vegetace
Při
celkových dávkách dusíku do 60 – 80 kg.ha-1 se hnojí
jednorázově před setím ve formě síranu
amonného, močoviny, případně DAM 390,
zvláště v sušších oblastech a na středních a těžších půdách. Na lehčích
půdách a pokud je nutné použít vyšších dávek N
je vhodné celkovou dávku dusíku rozdělit tak, že asi ⅔ dávky se aplikují
před setím a zbytek se ponechá k přihnojení během vegetace. Výhodou dělení
dávky dusíku je to, že k upřesnění přihnojení můžeme využít údajů o stavu
porostu a průběhu počasí, případně
rozborů půd nebo rostlin.
Ječmen
pro sladovnické účely se přihnojuje
na začátku odnožování. Na pozdní hnojení dusíkem na začátku
metání reaguje jarní ječmen ze všech
druhů obilnin nejméně, což je způsobeno tím, že
rozhodující výnosový prvek (počet klasů
na jednotce plochy) nemůže být tímto hnojením již výrazněji ovlivněn.
Vlastní optimalizace výživného
stavu během vegetace se provádí na
základě odběru půdních vzorků a analýzy nadzemních částí rostlin ve
fázi 3. – 4. listu. K rozboru se odebírá nejméně
100 rostlin, stanovuje se sušina jedné rostliny v gramech a koncentrace
živin v rostlině (tab.
4
).
Hladina Nmin v půdě
zabezpečující požadovanou kvalitu a výnos zrna 6 t.ha-1 by
se měla pohybovat na začátku odnožování
ve vrstvě 0 – 60 cm na úrovni 110 kg.ha-1
a v dalším průběhu vegetace na úrovni 80
kg.ha-1. Ve vrstvě 0 – 30 cm jsou
tyto hodnoty přibližně poloviční. Richter, Bezděk
(1997) doporučují při
obsahu Nmin v půdě pod 50 kg
N.ha-1 (tj. méně než 11 mg.kg-1
zeminy v hloubce 0 – 30 cm) pro brzy seté porosty zvážit podle povětrnostních
podmínek a charakteristiky pozemku další přihnojení touto živinou.
Pokorný et al. (2000) nedoporučuje
přihnojení dusíkem při poměru N-NO3ˉ
: N-NH4+ větším
než 10. Konkrétní hodnoty obsahu Nmin v ornici a poměr
N-NO3ˉ : N-NH4+
uvádí tabulka 5
.
Před
vlastním přihnojením si můžeme
rozdělit porosty jarního ječmene do
následujících skupin:
optimálně organizované
porosty s vyrovnaným růstem rostlin a tvorbou odnoží (mají předpoklady pro
sladovnické využití zrna)
optimálně organizované
porosty s nevyrovnaným růstem rostlin a tvorbou odnoží (podle
povětrnostních podmínek se mohou uplatnit pro sladovnické využití)
porosty s hluboko uloženými obilkami při
setí (porosty jsou nevyrovnané, málo odnožené, s nízkým výnosem,
nejakostním zrnem a vysokým propadem na sítech)
porosty s rostlinami poškozenými nízkými teplotami na
počátku růstu
a vývoje (i po přihnojení obvykle dochází k výnosovému poklesu, ale jakost
zrna bývá vyhovující)
porosty na pozemcích zamazaných při
setí do nevyzrálé půdy (rostliny
žloutnou a opožďují se v růstu a vývoji, vyžadují vyšší dávku dusíku, a
proto obvykle nesplňují požadavky sladoven)
porosty založené na nevhodném stanovišti, nebo při
nedodržení technologických zásad pro sladovnický ječmen (pěstovat
na výnos bez ohledu na jakost)
Podle výsledů
rozborů půdy a rostlin stanovíme dávku, formu a způsob aplikace hnojiv.
K přihnojení je možné použít LAV nebo DAM 390. Velmi vhodnou kombinací při
nižším obsahu N a P v rostlinách je DAM-390 ve směsi s Fostimem nebo NP-solem.
Pokud klesl obsah Mg pod optimální hodnotu, je vhodné použít MgN-sol,
případně další Mg hnojiva aplikovaná foliárně.
Celková dávka dusíku by neměla
přesáhnout v řepařské výrobní oblasti 50 kg.ha-1, v obilnářské
a bramborářské oblasti 70 kg.ha-1. Porosty, které
nedosáhly do konce dubna 3. – 4. listu, se doporučuje
přihnojit dusíkem v dávce do 30 kg.ha-1.
nahoru
Hnojení
fosforem
Při
nedostatku fosforu dochází k menšímu odnožování, stébla jsou krátká a slabě
vyvinutá, listy jsou vzpřímené, tmavohnědé a přechází do červenofialové
barvy. Při nedostatku fosforu v období počátečního
růstu se vytváří nevhodný poměr mezi N a P
v nadzemní části rostliny a přijatý N
nemůže rostlina hospodárně využít. Fosfor zkracuje dobu zrání, ovlivňuje
zdravotní stav rostlin, zvyšuje odolnost proti poléhání, zlepšuje
sladovnickou kvalitu zrna, působí příznivě na obsah škrobu a extraktu,
zvyšuje podíl předního zrna a ovlivňuje
klíčivost obilek.
Dávky fosforečných
hnojiv závisí na zásobě fosforu v půdě, na
hnojení fosforem k předplodině a na hnojení dusíkem. Hnojení fosforem musí
vycházet z výsledků agrochemického zkoušení půd. Dávka fosforu by se tedy
měla vybilancovat na základě zásoby fosforu v půdě a potřeby fosforu na
předpokládaný výnos, při současném zohlednění
využitelnosti fosforu z půdy a hnojiv.
Fosforečná
hnojiva se zapravují na podzim pouze na půdách
slabě kyselých a neutrálních. Na půdách s nízkým obsahem fosforu je vhodné,
pokud to umožňuje aplikační technika, zapravit současně
při setí 8 – 10 kg P2O5 na hektar. Kromě
dávky je důležitý také způsob zapravení fosforečného hnojiva. Oproti
aplikaci na široko se jeví výhodnější aplikovat
P, příp. i s N, přímo k semeni (tzv. „pod patu“).
Odstranění
zjištěného nedostatku fosforu během vegetace je obtížné. Běžné hnojení
fosforečnými hnojivy na půdu je téměř
neúčinné, protože dodaný fosfor není pohyblivý a nepronikne ke kořenům
rostlin. Ani mimokořenová aplikace však nezaručuje dobrý úspěch
s ohledem na to, že fosfor pomalu proniká povrchem listů. K mimokořenové
aplikaci lze použít hnojiva jako Amofos, Fostim aj.
nahoru
Hnojení
draslíkem
Při
dostatku draslíku v rostlinách je lepší vyzrávání pletiv a zlepšuje se
anatomická stavba pletiv – jsou silnější buněčné stěny,
zmnožují se sklerenchymatické buňky a snižuje se nebezpečí poléhání.
Nadbytek draslíku porušuje rovnováhu živin a snižuje tvorbu odnoží. Draslík
zlepšuje zdravotní stav a kvalitu zrna. Působí
na jemnost pluch, příznivě působí na obsah škrobu v zrně, na kyprost
endospermu a snižuje obsah dusíkatých látek v zrnu. Vysoká zásobenost půdy
draslíkem inhibuje tvorbu odnoží, výrazně zvyšuje obsah hrubých bílkovin
v sušině zrna, snižuje obsah škrobu, extraktivnost sladu, Kolbachovo číslo
a relativní extraktivnost při 45 °C.
Draselná hnojiva se doporučuje
aplikovat ve všech výrobních podmínkách na podzim, spolu s organickými
hnojivy. Při podzimní aplikaci dáváme přednost
40 % draselné soli před 50 a 60 %. Podle výsledků rozborů půdy můžeme použít
startovací dávku hnojiva před setím a na základě koncentrace draslíku
v rostlinách se dříve doporučovalo dohnojování v průběhu
vegetace.
nahoru
Hnojení
vápníkem
Při
nedostatečném zásobení rostlin vápníkem dochází k poruchám na kořenovém
systému, kořeny postupně slizovatí, kořenové buňky se rozkládají a pletivo
se přeměňuje v nestrukturní hmotu. Další příznaky se objevují na mladých částech
rostlin v souvislosti s mizivou schopností reutilizace vápníku v rostlinách.
Na mladých listech je možno pozorovat chlorotické skvrny. Tvorba semen a
plodů je silně brzděna, pyl může být sterilní a
u obilnin jsou plevy prázdné. Semena jsou malá a zasychají.
Nároky rostlin na vápník
neodpovídají vždy jejich vztahu k půdní reakci.
Obilniny potřebují málo vápníku, ale liší se citlivostí na půdní kyselost.
Zatímco žito a oves snášejí kyselost dobře, ječmen a pšenice jsou na
půdní kyselost citlivé (tab.
6
).
Jelikož se do ječmene
často podsévají jeteloviny, je nutné
vápnit již k ječmeni, aby následné
pícniny měly vhodné podmínky pro růst a tvorbu
hlízkových bakterií. Vápenatá hnojiva (nejčastěji
vápence) se rozmetají již na strniště předchozí obilniny nebo ve sledu
okopanina – ječmen se vápní již k okopanině.
nahoru
Hnojení hořčíkem
Příznaky
nedostatku hořčíku ve výživě rostlin
můžeme odstranit během vegetace mimokořenovou výživou. Nejlepší je však
předcházet nedostatku hořčíku pravidelným používáním hořečnatých
hnojiv.
Zmírnění
deficitu hořčíku je možné provádět
úpravou půdních podmínek. Jedná se o vápnění kyselých půd použitím
vápenatých hnojiv s obsahem hořčíku jako jsou dolomity, dolomitické
vápence, případně strusky. Dále je třeba dbát
na usměrnění obsahu Mg2+ a K+
v půdách tak, aby nebyl narušen harmonický
příjem hořčíku. Kromě vápenatých hnojiv
je účelné používat draselná hnojiva s obsahem hořčíku,
případně vícesložková hnojiva s hořčíkem
a v neposlední řadě i vlastní hořečnatá
hnojiva. Z hnojiv pro mimokořenovou aplikaci
lze použít k ječmeni např. hořkou sůl
nebo Dumag.
nahoru
Hnojení sírou
U obilnin se nedostatek síry
podobá nedostatku dusíku. Rostliny trpící deficitem síry mají menší a užší
listy, kratší a slabší stébla a tvoří
méně klasů s menším počtem zrn. U ječmene
jarního se deficit síry projevuje snížením výnosu zrna.
Hnojení sírou je nejčastěji
spojeno s použitím dusíkatých (síran amonný, dusičnan amonný se
síranem amonným atd.), draselných a hořečnatých
hnojiv (síran draselný, hořká sůl atd.).
Dusíkatá hnojiva se sírou mohou na lehkých půdách
působit příznivěji na výnos než dusíkatá hnojiva bez síry. Na zvýšení
výnosu se aplikace síry podílí mnohem více při
vysokých dávkách N, než při nízkých dávkách N. Při nízkých dávkách N stačí
uvolnění síry mineralizací organických látek
v půdě k pokrytí její potřeby.
nahoru
Hnojení mikroelementy
Intenzivní výživa rostlin
dusíkem, fosforem a draslíkem pro zajištění
odpovídajícího výnosu je předpokladem zvýšení exportu mikroelemetnů z půdy.
Z mikroelementů významných pro ječmen se uplatňuje
zejména měď a mangan. Použití hnojiv obsahujících tyto živiny má perspektivu
zejména v kapalné formě na list v podmínkách jejich nízkého obsahu v půdě
nebo v případě jejich zhoršeného příjmu z půdy, což je důležité zejména
ve vláhově deficitních letech. Kritéria hodnocení výživného stavu
mikroelementy uvádí
tab. 7
.
nahoru
Organické
hnojení
Omezení chovu hospodářských
zvířat, především skotu, vede k omezení ploch hnojených hnojem. Některé
podniky hospodaří zcela bez chovu zvířat. Z toho vyplývá nutnost využívání
náhradních zdrojů organické hmoty. Nejčastěji
je zaorávána sláma obilnin. Jestliže nedojde k dobrému rozřezání slámy a
jejímu rozptýlení po pozemku, může zaorávka slámy negativně ovlivnit růst
následně pěstovaného jarního ječmene. Aby se urychlil rozklad slámy,
aplikujeme na slámu dusíkaté hnojivo v dávce 10 kg na tunu slámy, což představuje
v průměru dávku dusíku 50 – 60 kg.ha-1. Jestliže sláma
obsahuje 4 – 8 mg N.g-1, tak samotným zaoráním 5 t slámy se do půdy
dodá 20 – 40 kg N.ha-1.
Snížení potřeby
využívání řepného chrástu pro krmné účely vede k zaorávání chrástu,
který plní funkci organického hnojiva. V závislosti na povětrnostních
podmínkách může chrást působit zhoršování sladovnické kvality zrna
následně pěstovaného ječmene. Aplikací
řepného chrástu se teoreticky dodává do půdy na
podzim v průměru 102 kg N, 12 kg P, 148 kg K, 33 kg Ca, a 18 kg Mg na
hektar. Při průměrné objemové hmotnosti půdy 1,5 g.cm-3
tak představuje zaorání řepného chrástu
obohacení o 26 mg N.kg-1 zeminy. Pro získání kvalitního
výnosu s maximálními hodnotami HTZ a relativně
nejvyšším podílem předního zrna se jeví jako vhodnější nechat chrást
zavadnout a zaorat v pozdějším termínu. Naopak z pohledu nižší akumulace
dusíkatých látek v zrnu se jako vhodnější ukazují varianty s časnou
zaorávkou chrástu nebo s odklizeným chrástem. Významným faktorem je také průběh
povětrnosti během zimy a zejména vláhové podmínky na jaře.
Na chudších půdách
bramborářského výrobního typu je organické hnojení opodstatněné již při
zařazení ječmene v prvním sledu po obilnině.
V kukuřičném výrobním typu je možno zelené hnojení formou strništních
meziplodin doporučit jen v závlahách.
Množství odčerpané vody na produkci
biomasy zeleného hnojení je značně
vysoké, a tím se zde prohlubuje negativní vliv vláhového deficitu.
V těchto podmínkách se lépe uplatňuje hnojení
slámou (tab.
8
),
přičemž v suchých letech působí
organické hnojení negativně na výnos a sladovnickou kvalitu ječmene pěstovaného
v monokultuře.
nahoru
Diagnostika výživného stavu během
vegetace
Z hlediska efektivity využití
živin z aplikovaných hnojiv je výživa ječmene
jarního optimalizována během vegetace. Ke
zjištění aktuálního výživného stavu byly vypracovány diagnostické metody
využívající chemické analýzy nadzemních částí rostlin. Tyto metody
jsou založeny na zjišťování obsahu živin (popř.
jejich frakcí) v rostlinách během vegetace, jejich vzájemným poměru a
přijatém objemu, stupni utilizace přijatých živin, popřípadě jejich
rozmístění v orgánech důležitých pro asimilaci, jakož i na dalších
faktorech, které příjem a využití živin ovlivňují. Analýza rostlin je lepším
indikátorem nedostatečného zásobení živinami než morfologické
symptomy deficiencí a poskytuje užitečné
informace sloužící k rozvržení použití hnojiv tak, aby se zajistil optimální
výnos plodin a požadovaná kvalita potravin.
nahoru
|